Požár domova ve Vejprtech: Osm mužů se udusilo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Požár domova ve Vejprtech: Osm mužů se udusilo!

Budova domu pro mentálně postižené. Požár vyšetřují policisté jako obecné ohrožení z nedbalosti. Jedná se o druhou největší tragédii za posledních třicet let.
Budova domu pro mentálně postižené. Požár vyšetřují policisté jako obecné ohrožení z nedbalosti. Jedná se o druhou největší tragédii za posledních třicet let. (Foto Aha! – Michal Israel Volf, Dan Černovský, ara)

Houkání sirén probudilo včera před pátou ráno obyvatele Vejprt na Chomutovsku. V domově pro osoby se zdravotním postižením vzplál jeden z pokojů. Osm klientů se udusilo černým dýmem a 30 se zranilo. Ve špitále skončili i jejich zachránci.

Plameny se rozhořely v budově Kavkaz, kde se v tu chvíli nacházelo ve svých postelích 35 klientů, mužů ve věku 18 až 64 let. Oheň zpozorovali zaměstnanci, kteří připravovali snídani. „Klienti měli zakázáno v budově kouřit, ale často to porušovali,“ řekla pro Seznam. cz starostka města Jitka Gavdunová.

„Přišli jsme o část rodiny a je to pro nás opravdu velká tragédie. Sama to beru jako ohromnou ztrátu,“ neskrývala dojetí Gavdunová. Ta byla na místě mezi prvními. Šesti zemřelým právě Vejprty dělaly opatrovníka. Některé tam lidé znají od dětství. „Rodiny o mnohé nejevily zájem. Klienti domova se účastnili všech aktivit města, pořádali jsme pro ně společenské akci, jezdili jsme s nimi na výlety. Navíc se mohli po městě sami volně pohybovat, nebyli omezeni na svobodě a mají svá práva,“ popisovala chod ústavu starostka.

Policista zachránil 10 lidí
Do ohně se vrhl i místostarosta
Neváhali a riskovali život pro ostatní. Jedním z prvních, kdo k požáru dorazili, byl místostarosta Vejprt Vlastimír Volín a jeden z policistů. Zachovali se jako hrdinové a vrhli se pro křičící lidi do dusivého kouře. Statečný policista vyvedl z hořící budovy deset mužů. „Při události se nadýchal zplodin a je na vyšetření v nemocnici. Určitě mu patří velký dík, protože není vybaven tak, aby měl přístroje a veškeré náležitosti, aby se nenadýchal kouře,“ ocenil svého podřízeného Petr Sytař, náměstek krajského policejního ředitele. Prezident Miloš Zeman plánuje statečného policistu vyznamenat. Klientům domova se snažil pomoci i místostarosta Vlastimír Volín. „Pracoval dříve jako vedoucí tohoto domova a ti kluci byli pro něj jako jeho rodina, pravděpodobně nevydržel a vlítl tam. Je v nemocnici, nadýchal se kouře,“ popsala starostka Vejprt Jitka Gavdunová.


Už několikrát hořelo!
Klienti zařízení mají běžně přístup k zápalkám a zapalovačům, není vyloučeno, že požár způsobil někdo z postižených. „Již jsme několik podobných pokusů zaznamenali v minulosti. Instalovali jsme proto nově protipožární dveře a čidla byla na toaletách, kam klienti chodili kouřit,“ dodala starostka. Protipožární systém byl v pořádku i podle hasičů. Mohl ale on paradoxně za tolik mrtvých? V domově byly instalovány protipožární dveře, spekuluje se, že právě ony nemusely kouř propustit, a tak se o ohni ošetřovatelé nedozvěděli včas.

Zažili velké trauma
Náhradní ubytování klientům radnice zajistila okamžitě. Pomoc nabídly i obce v okolí. „My jsme ale všechny převezli na jedno společné místo. Prožili velký šok a na doporučení psychologů, kteří o ně pečují, musí být všichni pohromadě,“ vysvětlila starostka.

Personál je bezmocný
Zabránit tomu, aby u sebe klient sociálního zařízení neměl sirky nebo zapalovač, prakticky personál nemůže. I zdravotně postižený klient má svá práva. A to i přesto, je-li omezena jeho způsobilost k právním úkonům. „Když je třeba klient kuřák, může u sebe mít kuřácké potřeby a personál mu je prostě nemůže odebrat. Jedině na základě vzájemné domluvy, že si dotyčný zapalovač bude vyzvedávat na sesterně,“ řekl Aha! zaměstnanec podobného domova. „Přestože je klient ve většině oblastí svého života odkázán na pomoc a podporu druhé osoby, nebo je zbavený způsobilosti k právním úkonům, stále mu zůstávají stejná práva jako běžnému občanovi. Sociální zařízení je musí respektovat. I za cenu, že za určitých okolností může vést chování klienta k jeho ohrožení,“ dodal.

Víte, že...
...zařízení ve Vejprtech chybí 10 zaměstnanců? Podle starostky se jim jednou podařilo najít kvalifikované lidi na Ukrajině, nový nábor ale nyní prý stát neumožňuje.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.