Írán se přiznal k sestřelení boeingu: První krok k míru | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Írán se přiznal k sestřelení boeingu: První krok k míru

Tragická nehoda letadla v Íránu: Přes 170 mrtvých (8.1.2020)
Tragická nehoda letadla v Íránu: Přes 170 mrtvých (8.1.2020) (Reuters)

To, o čem se spekulovalo prakticky od chvíle, kdy se letadlo se 176 lidmi na palubě roztříštilo o zem, je potvrzeno. Írán se přiznal, že jeho ozbrojené síly ukrajinský boeing u Teheránu sestřelily.

Omylem. Stroj totiž přelétal nad citlivým vojenským zařízením elitních revolučních gard, které jej chybně považovaly za nepřátelskou střelu. „Raketu odpálil voják, který k tomu kvůli rušení radiového provozu nedostal přímý rozkaz. V časové tísni se musel rozhodnout. A rozhodl se špatně,“ uvedl generál Amír Alí Hádžízádeh, který za tragédii přijal plnou odpovědnost. „Raději bych zemřel, než abych se podílel na takovém neštěstí,“ hlesl. Představitelé Íránu se za katastrofu omluvili a vzkázali, že viníci budou potrestáni. Západní lídři každopádně doznání Íránu vítají a považují jej za první krok k urovnání napětí na Blízkém východě, které eskalovalo po americkém likvidačním útoku na generála Solejmáního.

Děsivý pohled na místo pádu letadla v Íránu: Pytle s mrtvými cestujícími, ohořelé oblečení a rozervané kusy Boeingu

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.