Záhady kolem příčiny pádu ukrajinského boeingu: Proč kapitán nevolal o pomoc? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Záhady kolem příčiny pádu ukrajinského boeingu: Proč kapitán nevolal o pomoc?

Za oběti letecké katastrofy truchlí i univerzita v Torontu.
Za oběti letecké katastrofy truchlí i univerzita v Torontu. (Reuters)

Podle íránských vyšetřovatelů byla příčinou pádu ukrajinského boeingu se 176 lidmi na palubě porucha motoru, jejich zahraniční kolegové však vidí za středeční tragédií i jiné scénáře.

Zejména ti ukrajinští pracují i s verzí, že letadlo mohlo být sestřeleno, konkrétně raketou ruského systému protivzdušné obrany Tor M1. Fotky části střely údajně nalezené poblíž místa pádu stroje se ostatně objevily i na internetu. Ukrajina už do Íránu vyslala tým 45 specialistů, kteří mají fragmenty rakety najít.

„Posuzují se různé verze pádu letadla a sestřelení raketou patří mezi ty hlavní,“ potvrdil tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov a dodal, že dalšími možnými příčinami pádu Boeingu 737-800 jsou srážka s bezpilotním vojenským letounem, teroristický útok či již zmiňovaná porucha motoru, konkrétně jeho požár v důsledku přehřátí. Mnoho otazníků tedy zůstává a další přibývají. Třeba ten, proč kapitán letu PS752 nevolal o pomoc. „Letadlo zmizelo z radarů v okamžiku, kdy dosáhlo výšky 2400 metrů. Pilot neodeslal rádiem žádnou zprávu o neobvyklých okolnostech,“ uvedli íránští vyšetřovatelé. Pokus o stočení na místo startu potvrzují i očití svědci katastrofy.

Amatérské video patrně zachytilo děsivý pád letadla v Íránu:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.