Menší, tišší a úspornější než Concorde: Nadzvukové lety se vrací | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Menší, tišší a úspornější než Concorde: Nadzvukové lety se vrací

Overture má uvézt 55 cestujících.
Overture má uvézt 55 cestujících. (Foto Technik Museum Sinsheim, Boom)

Sen o letech přes Atlantik za tři hodiny se vrací. Sedmnáct let od konce concordu vzniká jeho nástupce. Zmenšený experimentální prototyp tryskáče Overture se má předvést už v říjnu.

A navíc má tenhle letoun českou stopu. I když s největší pravděpodobností nechtěnou. Nese označení XB-1. A kdo z fanoušků žánru sci-fi by si nepamatoval na slavný snímek z roku 1963 Ikarie XB-1, kdy se v červnu 2163 vydala čtyřicetičlenná posádka do vesmíru k planetám Alfa Centauri... I nový letoun má svištět »ke hvězdám«. A to rychleji než zvuk. To už dovedly dopravní letouny před půl stoletím: tu-144 prvně vzlétl na Silvestra 1968, concorde o čtvrt roku později. Nepřinesly ale takovou revoluci v dopravě, jaká se čekala. Britsko- francouzský stroj sice zvládal trasu Londýn – New York zhruba za tři hodiny, avšak příliš draze a hlučně, takže se jich vyrobilo jen 20. Sovětské stroje podnikly s pasažéry jen 55 letů.

Rychlý, ale šetrný
Teprve třetí nadzvukové dopravní letadlo, overture od firmy Boom, má létat stejně rychle, přitom ale tolik neškodit hlukem a spalinami. „Cílem je spotřeba paliva v přepočtu na pasažéra srovnatelná se současnými letenkami v business třídě,“ uvádí zakladatel a šéf firmy Blake Scholl. Proudový motor nelze nahradit, overture by aspoň měl spalovat ekologicky vyrobené palivo.

Rána nad oceánem
Bude tišší než concorde, ale stejně jako on bude rychlost zvuku překonávat až nad oceánem, dál od lidí – pořád to bude velká rána (aerodynamický třesk). XB-1, experimentální prototyp třetinové velikosti, se kompletuje v Coloradu, hotov má být na podzim a příští rok vzlétne. Plnohodnotný overture má brzy následovat a do služby vstoupit do roku 2030. Aerolinky v tryskáč budoucnosti věří. Boom už má desítky předobjednávek v objemu přes 140 miliard korun například od Japan Airlines nebo skupiny Virgin miliardáře Richarda Bransona, která i pomáhá s vývojem.

Češi ve vesmíru
Ikarie XB-1 se jmenuje vesmírná loď ve stejnojmenném filmu Jindřicha Poláka z roku 1963, jediném opravdovém československém sci-fi. Podobnost je ale jen náhodná, kód nového letounu je patrně zkratkou experimental a Boom, výrobce.

SROVNÁNÍ UNIKÁTNÍCH STROJŮ

*při započtení inflace



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.