Atomová bunda... nosila ji ústecká rodačka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Atomová bunda... nosila ji ústecká rodačka!

Martin Krsek ukazuje bundu. Podle něho pochází z výstroje horských jednotek. Vyrobena byla v roce 1941.
Martin Krsek ukazuje bundu. Podle něho pochází z výstroje horských jednotek. Vyrobena byla v roce 1941. (Foto pro Aha! – Muzeum Ústí nad Labem, ČTK, Wikipedia)

Předvánoční dárek až z Washingtonu dostalo k Vánocům muzeum v Ústí nad Labem. Jde o vojenskou bundu americké armády z druhé světové války. V poušti Los Alamos ji nosila vědkyně Lilli Hornigová (†96), rodačka z Ústí, která se podílela na vývoji atomové bomby.

Bundu daroval muzeu Christopher Hornig, syn vědců Lilli a Dona Hornigových. „Bundu nosila Lilli Hornigová, která se se svým manželem podílela na vývoji atomové bomby svržené v roce 1945 na Nagasaki,“ řekl historik Martin Krsek. Ženu chránila za chladných nocí, které na poušti panovaly.

Neobvyklý artefakt věnoval muzeu Lilliin syn dva roky po smrti svojí matky. Lilli se narodila v Ústí nad Labem v roce 1921 jako Schwenková a žila zde do svých osmi let. S rodinou kvůli židovskému původu prchla roku 1933 před nacisty do USA. Tam absolvovala studium chemie na Harvardu a na jaře 1944 nastoupila do výzkumu. Na základně Los Alamos strávila dva roky. Její manžel Don Hornig patřil do nejužšího vědeckého týmu šéfa vývoje Roberta Openhaimera. Muzeum teď plánuje, že bundu nechá kvůli možné radioaktivitě přeměřit odborníky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.