Střet zájmů premiéra Babiše: Česko má vrátit stamiliony | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Střet zájmů premiéra Babiše: Česko má vrátit stamiliony

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová a premiér Andrej Babiš (oba ANO) v zasedací místnosti vlády
Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová a premiér Andrej Babiš (oba ANO) v zasedací místnosti vlády  (Blesk:Michal Protivanský/CNC Michal Protivansky/CNC)

Perné dny má teď premiér Andrej Babiš (65, ANO). Z Bruselu přišel audit o střetu jeho zájmů, který je sice utajován, ale podle toho, co uniklo, může Česko ztratit stovky milionů. A dnes hodlá nejvyšší žalobce Pavel Zeman (47) sdělit své rozhodnutí, zda zvrátí zastavené stíhání premiéra v kauze údajného podvodu s dotacemi na Čapí hnízdo.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (48, za ANO) včera ukázala původní dopis, který přišel z Bruselu spolu s evropským auditem. Trvala ale na tom, že rezort nic zveřejňovat nebude, protože dokument je označen jako důvěrný. Z auditu ale citoval web Neovlivní. cz. Podle něj má Česko vrátit 282 milionů korun z unijních dotací Agrofertu kvůli střetu zájmů premiéra a desítky milionů kvůli jiným chybám. Spekuluje se o 450 milionech. V Bruselu totiž dospěli k názoru, že Babiš ovládá svěřenské fondy, do nichž vložil společnost Agrofert. Závěrečná zpráva tak konstatuje, že všechny dotace po 9. únoru 2017, kdy se stala účinnou novela českého zákona o střetu zájmů, byly Agrofertu vyplaceny neoprávněně. To Babiš odmítá.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.