Když se sociálka rozhodne špatně... Karel P. (39): Manželka mi utýrala obě dcerky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Když se sociálka rozhodne špatně... Karel P. (39): Manželka mi utýrala obě dcerky!

Karel se nyní stará sám o obě dcerky, Karolínku (6) a Lucinku (17).
Karel se nyní stará sám o obě dcerky, Karolínku (6) a Lucinku (17). (Foto Aha! – Michal Protivanský )

Život se naruby obrátil Karlovi P. (39), když začala jeho manželka týrat jejich tehdy roční dcerku Lucinku. Od soudu vyvázla s podmínkou a mlácení pokračovalo dál. Sociálka začala konat až ve chvíli, kdy téměř k smrti umlátila druhou dceru Karolínku.  

„Všechno začalo v roce 2013, když Lucince manželka rozlámala pánevní kosti. Já jsem tomu nevěřil a zaplatil dost peněz za právníka. Odvolali jsme se k nejvyššímu soudu, ten ale rozsudek potvrdil,“ popsal smutně Karel. Soudní znalci poté potvrdili u jeho ženy duševní poruchu.Tatínek se i přesto snažil dát rodinu zase dohromady. 

Začala pít

Agresivní chování matky k Lucince ale pokračovalo, napomohl tomu i alkohol. „Bila ji, tahala za vlasy po kuchyni. Zavolala jsem sestře, jinak bych manželce ublížil. Ta si ji na měsíc vzala k sobě, Lucinku vyslechla a nafotila modřiny. Sociálka ale vyhovovala jen manželce, sestru nebrala vážně a brala ji za zaujatou,“ vysvětlil tatínek. 

Trvalé následky

Měsíc před porodem Karolínky od Karla manželka odešla. „Tehdy měla v péči i Lucinku, ta u ní ale byla jen o víkendech, protože ji dala do internátní školy. Obě holky jsem dostal k sobě až ve chvíli, kdy skončila Karolínka v nemocnici se zraněním mozku,“ řekl Karel s tím, že jí odebrali pravou polovinu lebky. Celkem v nemocnici prodělala 22 anestezií, začala ztrácet zrak. „Teď trpí epileptickými záchvaty, musíme si dávat pozor, protože je náchylná na infekce, které by nemusela přežít,“ dodal.

Dceru vidí 2 hodiny měsíčně

Sociální pracovníci nepomohli ani v případu Dagmar (44), která tři roky sama vychovávala dceru N. (7). „Když se o ní otec začal zajímat, nebránila jsem se tomu. Dcera se ale začala vracet s problémy, Odborníci vyhodnotili, že jde o sexuální zneužívání. Ukázalo se ale, že ji sexuálně zneužívá,“ popsala Dagmar. „Policie ale případ vyřešila, aniž by vyslechla dceru, gynekoložku nebo psycholožkou. Soudní znalec mě označil za nebezpečnou a dceru mi odvedli. Vídatji můžu jen dvě hodiny měsíčně pod dohledem asistenta,“ dodala.

Advokátka Ivana Spoustová: Sociálka občas selže

„Je veřejně známou skutečností, že orgány sociálně-právní ochrany dětí při výkonu svých povinností objektivně selhávají, a zájem dítěte nereprezentují dostatečně. Některá jejich opatření pak vedou k fatálním důsledkům: exekuce dětí, jejich násilné odnímání z péče rodiče ve snaze změnit jejich vůli, nucení do kontaktu s rodičem, kterého dítě odmítá či naopak nerespektování přání dítěte být s druhým rodičem v širším rozsahu.“

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.