Dnes je mezinárodní den olivového oleje

Tekuté zlato nebo též král olejů. I tak se říká olivovému oleji. Důvodem jsou zdraví prospěšné látky, které obsahuje, a zároveň široké spektrum chutí. Už mnoho let má své místo i v českých kuchyních. Umíme ho ale správně používat?
Olivový olej je nejbohatším přírodním zdrojem mononenasycených kyselin. Že vám to nic neříká? Velké procento z mononenasycených tuků tvoří kyselina olejová, jež má prokazatelně pozitivní účinky na zdraví! To potvrzuje i odborná studie publikovaná ve španělském časopisu Nutricion Hospitalaria, kde je uvedeno, že kyselina olejová má silné protizánětlivé účinky, a dokonce se tvrdí, že by se s její pomocí dala léčit zánětlivá onemocnění, například revmatoidní artritida.Olivový olej má také pomáhat snižovat riziko vzniku závažných kardiovaskulárních chorob – tedy onemocnění srdce.Obsahuje antioxidanty a vitaminy (A, D, E a K). Má vliv na snižování hladiny tzv. špatného cholesterolu, bojuje proti zácpě, podporuje trávení, absorpci vápníku. Má nižší energetickou hodnotu než máslo a jiné druhy oleje. Dobrý vliv má také na pleť i vlasy...
Jak na olivový olej v kuchyni?
Nejčastěji se doporučuje využívat olivový olej k dochucování pokrmů až těsně před servírováním. * Olivový olej si velmi dobře rozumí s balzamikovým octem – smíchejte je a sami vyzkoušejte na zeleninovém salátu.* Použijte ho jako správní Italové: jejich oblíbenou pochoutkou je totiž plátek čerstvého bílého chleba pokapaný olejem. U nás můžete tento chleba nahradit třeba čerstvou bagetkou, kterou namáčejte do mističky, kam jste předtím nalili olivový olej.* To že je olivový olej nevhodný na smažení, je jen mýtus. Pozitivní vlastností tohoto oleje je totiž jeho odolnost vůči vysokým teplotám a tím i přepalování. Zkuste si proto osmažit na »oliváči« bramborové hranolky a budete příjemně překvapeni, jak chutnají.* Na oleji samozřejmě nemusíte jen smažit – používejte ho jako základ marinád nebo na dochucení polévek – opět před servírováním.* Další pochoutku, která se bez olivového oleje neobejde, je pesto. Zkuste to rukolové. Potřebovat budete: 1 hrst rukoly, ½ hrsti parmazánu, kešu oříšky, 1 lžíci olivového oleje, stroužek česneku, limetkovou šťávu, bazalku, sůl a pepř. Všechny ingredience rozmixujete tyčovým mixérem a klidně rovnou natřete na bagetku!