Dnes je mezinárodní den olivového oleje | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Dnes je mezinárodní den olivového oleje

Olivový olej je král!
Olivový olej je král! (iStock)

Tekuté zlato nebo též král olejů. I tak se říká olivovému oleji. Důvodem jsou zdraví prospěšné látky, které obsahuje, a zároveň široké spektrum chutí. Už mnoho let má své místo i v českých kuchyních. Umíme ho ale správně používat?

Olivový olej je nejbohatším přírodním zdrojem mononenasycených kyselin. Že vám to nic neříká? Velké procento z mononenasycených tuků tvoří kyselina olejová, jež má prokazatelně pozitivní účinky na zdraví! To potvrzuje i odborná studie publikovaná ve španělském časopisu Nutricion Hospitalaria, kde je uvedeno, že kyselina olejová má silné protizánětlivé účinky, a dokonce se tvrdí, že by se s její pomocí dala léčit zánětlivá onemocnění, například revmatoidní artritida.Olivový olej má také pomáhat snižovat riziko vzniku závažných kardiovaskulárních chorob – tedy onemocnění srdce.Obsahuje antioxidanty a vitaminy (A, D, E a K). Má vliv na snižování hladiny tzv. špatného cholesterolu, bojuje proti zácpě, podporuje trávení, absorpci vápníku. Má nižší energetickou hodnotu než máslo a jiné druhy oleje. Dobrý vliv má také na pleť i vlasy... 

Jak na olivový olej v kuchyni?

Nejčastěji se doporučuje využívat olivový olej k dochucování pokrmů až těsně před servírováním. * Olivový olej si velmi dobře rozumí s balzamikovým octem – smíchejte je a sami vyzkoušejte na zeleninovém salátu.* Použijte ho jako správní Italové: jejich oblíbenou pochoutkou je totiž plátek čerstvého bílého chleba pokapaný olejem. U nás můžete tento chleba nahradit třeba čerstvou bagetkou, kterou namáčejte do mističky, kam jste předtím nalili olivový olej.* To že je olivový olej nevhodný na smažení, je jen mýtus. Pozitivní vlastností tohoto oleje je totiž jeho odolnost vůči vysokým teplotám a tím i přepalování. Zkuste si proto osmažit na »oliváči« bramborové hranolky a budete příjemně překvapeni, jak chutnají.* Na oleji samozřejmě nemusíte jen smažit – používejte ho jako základ marinád nebo na dochucení polévek – opět před servírováním.* Další pochoutku, která se bez olivového oleje neobejde, je pesto. Zkuste to rukolové. Potřebovat budete: 1 hrst rukoly, ½ hrsti parmazánu, kešu oříšky, 1 lžíci olivového oleje, stroužek česneku, limetkovou šťávu, bazalku, sůl a pepř. Všechny ingredience rozmixujete tyčovým mixérem a klidně rovnou natřete na bagetku!



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.