Nový výzkum ukázal: Takhle voní sex! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Nový výzkum ukázal: Takhle voní sex!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (iStock)

Láska prochází nosem – tak bychom podle všeho měli pozměnit staré známé pořekadlo. Němečtí vědci totiž nedávno zjistili, že nejdůležitějším faktorem, který rozhoduje o tom, zda si naplno vychutnáme milostné hrátky se svým protějškem, není vzhled ani sexuální praktiky, nýbrž tělesná vůně. Na parfém ovšem zapomeňte. Nejlépe voní váš pot!

Víte, jak se anglický král Jindřich III. zamiloval do manželky Marie von Cleve? Otřel si prý obličej její propocenou košilí. A třeba takový císař Napoleon napsal své ženě Josefíně z cest milostný dopis, v němž ji žádá: „Nemyj se. Pospíším si a do osmi dnů jsem u tebe.“ Historie zkrátka hovoří jasně. A zbrusu nový výzkum psychologů z univerzity v Drážďanech jakbysmet. 

Muži čichají rádi

Odborníci už před časem přišli na to, že lidé, kteří mají špatný čich, často trpí i ztrátou libida. Nyní se usnesli, že by stálo za to podobný průzkum oprášit. Oslovili 
28 mužů a 42 žen ve věku od 18 do 36 let a zkoumali jejich čichovou citlivost. Vybraní jedinci postupně vdechovali vůni ze tří ampulek, z nichž jen jedna obsahovala přírodní vonnou silici. Poté vyplňovali dotazník s otázkami, které se zaměřovaly na jejich sexuální tužby a milostné zkušenosti. A výsledek? Ti, kteří flakon s vůní identifikovali správně, dosahovali orgasmů častěji než ti, kteří aroma nerozpoznali. „Účinek čichové citlivosti na sexuální potěšení byl také výraznější u mužů než u žen,“ dodává jedna z autorek studie, psycholožka Johanna Bendasová. „Ukázalo se, že čichové vnímání tělesných pachů zvyšuje zážitek z milostného aktu.“ Vědci tak vlastně potvrdili doporučení našich babiček, které nám při výběru partnera radily: „Hlavně ti musí vonět!“

Nejlíp voní zrzky

Je zajímavé, že každý z nás má zcela unikátní tělesný pach – stejně jako otisk prstu. Ovlivňují ho přitom nejen hormony, ale především takzvaný hlavní histokompatibilní komplex (MHC). Zjednodušeně řečeno jde o jakýsi soubor genů a zároveň i o další důkaz toho, že to má matka příroda vymyšlené skutečně dobře. Nejvíce nás totiž svou vůní přitahují jedinci, kteří mají MHC zcela odlišné, čímž jsou v podstatě vyloučeny případné příbuzenské svazky.

Celý článek najdete v tištěné verzi Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.