Programátor dostal devět let: Zpronevěřil bitcoiny za 16 milionů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Programátor dostal devět let: Zpronevěřil bitcoiny za 16 milionů

Programátor Tomáš J. zpronevěřil bitcoiny za 16 milionů korun. Sod mu dal devět let vězení.
Programátor Tomáš J. zpronevěřil bitcoiny za 16 milionů korun. Sod mu dal devět let vězení. (Foto Blesk - Jiří Nováček)

U soudu skončil programátor Tomáš Jiřikovský (31). Za zpronevěru virtuální měny bitcoin v hodnotě přes 16 milionů korun dostal devět let kriminálu. 

Virtuální celosvětovou měnu zpronevěřil Jiřikovský svým klientům, kteří jí platili na jeho maskovaném „Ovčím tržišti“ za heroin, kokain, LSD, metamfetamin, opium a další drogy. Celkem se uskutečnilo 11 263 obchodů.

Jiříkovský na své kšefty krutě doplatil. Nejenže sedí v base, ale rozpadla se mu i rodina. „Co jsem za mřížemi, žena si našla jiného muže. Je s ním těhotná a nechce za mnou jezdit a ukazovat mi naše děti,“ naříkal počítačový pirát.

Co je bitcoin?

Bitcoin je internetová platební síť a zároveň měna. Je navržen tak, aby nikdo, ani autor nebo jiní jednotlivci, banky či vlády, nemohl měnu ovlivňovat, padělat, zabavovat účty, ovládat peněžní toky, nebo nastartovat inflaci. Není nikdo, kdo by mohl o síti rozhodovat. Konečné množství bitcoinů je předem známo. Majitelé bitcoinů jsou anonymní.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.