Žalobce Šaroch otočil v kauze Čapí hnízdo: Stíhání Babiše hodil na jiné | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Žalobce Šaroch otočil v kauze Čapí hnízdo: Stíhání Babiše hodil na jiné

Farma Čapí hnízdo (zima 2018)
Farma Čapí hnízdo (zima 2018) (MARTIN PŘIBYL / Paparazzi)

Nejkrásnější dárek k narozeninám? Ten – alespoň podle médií – včera premiéru Andreji Babišovi (65, ANO) nadělil žalobce v kauze Čapí hnízdo. Jaroslav Šaroch prý po 4 letech změnil názor a zastavil jeho trestní stíhání.

Podle Deníku N Šaroch stíhání premiéra a jeho rodiny kvůli dotaci na výstavbu farmy Čapí hnízdo zastavil. Změnu Šarochova »právního názoru« potvrdil i mluvčí pražského státního zastupitelství Aleš Cimbala a dodal: „S konečným rozhodnutím se v současné době seznamuje vedoucí státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze Martin Erazím, který se bude mimo jiné zabývat otázkou, zda je předložené rozhodnutí zákonné a důvodné.“



Premiér: Já nic!
Babiš popřel, že by se v mediálním prostoru jakkoliv snažil někoho v souvislosti s kauzou ovlivňovat. „Pokud se někdo snažil ovlivňovat státního zástupce, tak to byli demonstranti na Letné a na Václaváku. Všichni říkali, že Babiš patří do vězení, ale Babiš neudělal nic,” zdůraznil premiér. Jeho právníci v ruce žádné rozhodnutí zatím nemají. Otázkou je, kdy jej také získají. Podle mluvčího žalobců délku posuzování nelze odhadnout. Šarochovi nadřízení nyní musí projít celý spis, který má přes 20 tisíc stran. A pak rozhodnout, zda s jeho rozhodnutím souhlasí. Je tedy na nich, jestli skutečně stíhání Babiše a dalších obviněných zastaví.



Respektujeme to, ale...
Informace médií hned komentovali politici vládní i opoziční. „Byla to jedna z možností, kterou měl pan státní zástupce. A nám nezbývá než jeho rozhodnutí respektovat. Očekávám, že rozhodnutí bude odůvodněno poté, co proběhne přezkum v rámci Městského státního zastupitelství v Praze,“ řekl šéf koaliční ČSSD Jan Hamáček (40). To šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek (58) si na sociální síti Twitter povzdechl, že tímto rozhodnutím se státní zastupitelství bude těšit stejné důvěře jako komunistická prokuratura před rokem 1989 a doplnil: „Čert vem Andreje Babiše, Vyšší Spravedlnost si ho nakonec stejně najde.“

Víte, že...
...premiérovi k jeho včerejším pětašedesátinám, ale i k „zastavení trestního stíhání“, gratuloval prezident Miloš Zeman (74)?


V čem spočívá kauza Čapí hnízdo?
Týká se přidělení 50milionové dotace z roku 2008 na vybudování rekreačního areálu s ubytováním Čapí hnízdo na Benešovsku. Evropské peníze, které byly určeny na podporu malých a středních podniků, získala firma Farma Čapí hnízdo. Původně se jmenovala ZZN Agro Pelhřimov a dříve spadala do holdingu Agrofert ovládaného Babišem. V době, kdy se však farma ucházela o dotace, už měla anonymní majitele, a nebylo tak jasné, kdo ji vlastní. Premiér nakonec přiznal, že vlastníky byli v určité době jeho dvě dospělé děti, manželka Monika a její bratr. Policie a Evropský úřad pro boj proti podvodům začal vyšetřovat, zda farma měla na dotaci nárok a jestli se nejedná o podvod.

Andrej Babiš o důchodech:



Přečtěte si
jity
3. 9. 2019 • 09:31

Ten Babiš novinářům, ale musí pít krev. Co teprve taková Slonková tu trafí šlak, takovou práci měla s mladým Babišem, napovídala mu co má říkat a nedošlo ji, že ten byl na Krymu již v roce 2015.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.