První jednání po prázdninách: Vláda posvětila Jourovou a Hniličkovi svěřila miliardy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

První jednání po prázdninách: Vláda posvětila Jourovou a Hniličkovi svěřila miliardy

Premiér Andrej Babiš, místopředsedkyně Alena Schillerová a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch po prázdninovém jednání vlády
Premiér Andrej Babiš, místopředsedkyně Alena Schillerová a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch po prázdninovém jednání vlády (Blesk - Nikola Forejtová)

První jednání měla po prázdninách (a krizi) na programu vláda premiéra Andreje Babiše (64, ANO). Ta se kromě zákonů věnovala i personálním věcem. Třeba potvrdila Věru Jourovou (55, ANO) jako naši kandidátku na eurokomisařku.

Žádné překvapení si kabinet po téměř měsíčních prázdninách nepřipravil. Už předem bylo jasné, že do Bruselu navrhne dosluhující eurokomisařku. „Musím říci, že jsem velmi dojatá a pohnutá,“ okomentovala rozhodnutí Jourová. Zatím ale neví, jaké oblasti se bude věnovat. Babiš by pro ni rád »urval« ekonomické portfolio i post místopředsedkyně komise. Ve středu čeká Jourovou schůzka s novou šéfkou komise a také »grilování« v Evropském parlamentu, který ji musí schválit.

»Hnilda« jde na to

Do čela Národní sportovní agentury, která vznikla k letošnímu 1. srpnu, se postaví legenda z Nagana a bývalý hokejový brankář Milan Hnilička (46, ANO). Jeho úřad převezme část povinností, které mělo dosud na starost ministerstvo školství a to včetně přerozdělování peněz z dotačních programů pro sportovce. Mělo by se jednat o 7 miliard a tato pravomoc přejde na agenturu od roku 2021. „Opět se ukázalo, že sport je pro tuto vládu velké téma,“ nechal se slyšet držitel zlaté olympijské medaile.

Co ještě schválili

Ministři včera také posvětili vytvoření portálu pro online vyřizování daňových záležitostí s finančním úřadem a prošla i novela o léčivech. Ta by měla vyřešit nedostatek léků, tedy že se omezí jejich vývoz do zahraničí. Povolen bude pouze v případech, když jich bude dostatek. Zároveň se určí povinnost pro výrobce, pokud je lék v Česku dostupný, aby jej do dvou dnů dovezl do jakékoliv lékárny, bude li to potřeba.

Lubomír Zaorálek opět ministrem

Zatímco ve Strakovce se hlasovalo, zamířil do Lán »spasitel« sociální demokracie a budoucí ministr kultury Lubomír Zaorálek (62, ČSSD). Ten včera jednal s hlavou státu Milošem Zemanem (74) o svých plánech na ministerstvu. „Prezidenta jsem upozornil, že se nemusíme vždycky shodnout a že můžeme jít někdy do sporu,“ uvedl po jednání Zaorálek. Jeho dnešní jmenováním vyřeší více než čtvrt roku trvající kauza, kdy Zeman odmítl jmenovat ministrem Michala Šmardu (44, ČSSD). Sociální demokracie dokonce hrozila odchodem z vlády, pokud Zeman Šmardu nejmenuje. K námitkám prezidenta se pak přidal i Babiš a původní kandidát na šéfa kultury se své nominace vzdal.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.