Houbařský půst skončil! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Houbařský půst skončil!

Kateřina Entová a její »sněhulák« z pýchavek.
Kateřina Entová a její »sněhulák« z pýchavek. (Foto od čtenáře)

Vyschlé lesy, sem tam prašivka? Tak s tím je konec! Během dvou týdnů deště zalily Česko a skoncovaly s tím nejhorším půdním suchem. Konec prázdnin tak bude přát houbařům.

Začátek července byl velmi suchý a nejhorším typem půdního sucha bylo zasaženo kolem 60 % území Česka. Houbaři se vraceli z lesů s prázdnými košíky.

Slejváky pomohly
V polovině měsíce sice trochu zapršelo, ale podíl nejhůře zasažených lokalit se stále pohyboval okolo 20 %. V srpnu ale dorazily deště v plné síle. „Podíl lokalit zasažených nejhorším typem sucha se za poslední dva týdny snížil z 23,6 % na 1,4 %,“ uvádí meteorologové společnosti Meteocentrum. Problém se suchem v podzemí bohužel trvá dál. Ve studnách a pramenech voda chybí. Zavlažená je půda jen do hloubky cca 40 cm.




Za 30 minut 30 hřibů
Na hodinu si místo oběda s manželkou odskočil do lesa pár kilometrů za Zlín Pavel Brímus (57). „Dosud nula s nulou a teď krásné pravé hřiby! Viděl jsem jich desítky dalších, malých. Určitě nám dorostou, s půstem je konec,“ raduje se houbař. 30 krasavců si z lesa v Beskydech přinesl Josef Slovák (60) ze Vsetína. „Za půl hodiny jsem nasbíral jak klasické praváky, tak hřiby kováře a nějakého křemenáče,“ pochlubil se. A nerostou jen hřiby! Kateřina Entová (18) z Černošína na Plzeňku našla sedm obřích pýchavek, největší váží téměř tři kila. 

Kde rostou?
Půdní vlhkost během posledních týdnů rychle vzrostla. Zalité jsou Beskydy, Krkonoše, Šumava, Slezsko a třeba jihovýchod Středočeského kraje.  Svou porci vláhy konečně dostala i část Plzeňska. Špatná je dál situace na Ústecku, Liberecku a také na jihu Česka.

Výzva čtenářům
Přinesli jste plné koše? Pochlubte se! Fotky pošlete na e-mail aha@aha.cz

Kam na houby v okolí Brna čtěte ZDE



Přečtěte si
waki@...
16. 8. 2019 • 14:29

ⓈpFling.com — skvělé seznamka pro dospělé s inteligentní vyhledávací systém najít sеx partnera!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.