Houbařka Ludmila (79) nezoufá: Hřiby zmizely, ale rostou!
Les si vybírá oddechový čas, sucho zahnalo, snad jen dočasně, pravé hřiby na ústup. Bránit se tomu dokážou snad jen holubinky. Tyhle houby jsou velmi oblíbené u paní Ludmily Němcové (79) z Archlebova na Hodonínsku. Je jich plný les.
„Vyběhla jsem na hodinku do listnatého lesa, muchomůrky nazelenalé jasně dominovaly, jinak až na pár suchohřibů prakticky nic, což mi ale v nejmenším nevadilo,“ ukazuje plný košík zdravých pevných hub. Holubinky patří, podle paní Ludmily, co se sucha týká, mezi nejodolnější houby. Velmi často a zcela zbytečně jsou v kuchyni podceňované. Ona z nich však umí navařit nejednu lahůdku. O recept na holubinkové škvarky se podělila i se čtenáři Nedělního Aha!, vyrazte do lesa a inspirujte se.
Holubinkové škvarky s dušenou cuketou
Potřebujete: holubinky, cibuli, cuketu, sádlo, sůl, kmín, chilli, chléb
Postup: Holubinky nakrájíme na menší kousky, osolíme a posypeme drceným kmínem. Vypečeme na sádle dozlatova. Na cibulce podusíme cuketu, přidáme trošku chilli. Směs nandáme na chléb (mohou být topinky), přidáme houby a podáváme.