Rekordman cestovatel Miroslav Šnejdar (90): Projel jsem víc zemí než Hanzelka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Rekordman cestovatel Miroslav Šnejdar (90): Projel jsem víc zemí než Hanzelka

Ostravák Miroslav Šnejdar (90)
Ostravák Miroslav Šnejdar (90) (Foto Aha! – Michal Charbulák)

Na světě neexistuje kout, který by nenavštívil. Byl na všech kontinentech, ve všech zemích, státech a jejich územích na světě. Neuvěřitelný příběh Miroslava Šnejdara (90) přepisuje rekordy! Na cestách strávil přes 12 let! V jednu chvíli měl 15 cestovních pasů!

Doma v České Třebové nikdy moc nevydržel, stále utíkal na cesty vlakem po republice. „Na první jízdenky jsem si vydělával prodejem nasbíraných borůvek,“ vypráví s úsměvem ing. Miroslav Šnejdar. Po absolvování Vysoké školy báňské se natrvalo usadil v Ostravě.
Klíčovým se stal jeho nástup do Vítkovických železáren. Píle a neustálé vymýšlení zlepšováků pro strojírenskou a železárenskou výrobu ho postupně dostaly do vysokých pozic a poté na vysněné pracovní cesty.V kapse měl dokonce vlastní patenty.

Radil Brazilcům i Afričanům

„Učil jsem Brazilce zpracovávat železnou rudu, vymýšlel lepší technická řešení rypadel,“ popsal. Jeho vědomostí a pracovitosti si všimli i v Organizaci spojených národů. V OSN působil jako technický poradce v Maroku i Mosambiku.
Na konci 80. let šel Miroslav Šnejdar do zaslouženého důchodu. Měl díky zahraničním pozicím vyděláno, tak peníze investoval do cest. „V roce 1995 jsem dokončil návštěvy všech 258 zemí světa a kolonií,“ vypočítává dobrodruh.

Víza na ostrovy

Také navštívil všechna města s více než milionem obyvatel. Jen do Číny kvůli tomu musel pětkrát. „Je v tom i soutěživost. Už jsem předhonil Hanzelku a Zikmunda. Hanzelka nemá ani polovic toho, co mám já. Ani tolik dní tam nebyl. Hanzelka byl v zahraničí osm a půl roku, já přes dvanáct let. Hanzelka má 83 států, já jich mám 180 a něco navíc,“ vypočítává Šnejdar. Spousta státních útvarů už neexistuje, anebo mají jinou podobu či zřízení...

Vášnivý cestovatel strávil v zahraničí přes dvanáct let. „Než jsme vstoupili do Evropské unie, měl jsem 15 cestovních pasů. Potřeboval jsem kdysi vízum i na většinu malých ostrůvků,“ přemítal Šnejdar. Nyní už cestuje minimálně, stará se už pět let o svoji nemocnou a ležící partnerku. Vše má ale zdokumentováno, popsáno. Mimochodem, jeho archív čítá 32 tisíc diapozitivů a 45 ručně psaných deníků.

 První cesty byly za trestBěhem druhé světové války ho Němci poslali kopat zákopy, ale sabotoval to. „Za trest jsem dělal pomocné dělnické práce pro wehrmacht. Nuceně jsem tak navštívil své první tři země – Slovensko, Rakousko a Německo,“ popsal cestovatel.

V Africe ho málem zastřelili.V Mosambiku unikl o vlásek smrtící střele. „Navrhoval jsem tam v rámci mise OSN technická řešení ve fabrikách. Byla to tam divočina. Měl jsem kliku, během občanské války mi totiž prostřelili klobouk,“ vylíčil Šnejdar.
Velmistr světových cestMiroslav Šnejdar dosáhl neobvyklého titulu SvSC., což dle Zeměpisného a vlastivědného sdružení znamená Supervelmistr světových cest. Uděluje se za návštěvu nejméně 200 zemí v 6 světadílech.

Zapsán do knihy rekordů.Dočkal se i ocenění od agentury Dobrý den, která mapuje české rekordmany, vydává Českou knihu rekordů a provozuje Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově. „Je to neuvěřitelný příběh, se kterým jsme se za 30 let naší činnosti ještě nesetkali,“ uvedl ředitel agentury Miroslav Marek.

Cesty Miroslava Šnejdara v číslech:

* 577 navštívených samostatných i federálních států, teritorií a kolonií ve všech 6 světadílech

* 378 navštívených měst s více než milionem obyvatel

* 616 navštívených měst s více než 100 tisíci obyvateli

* Přes 12 let strávil na cestách

* 2 324 000 km urazil celkem, z toho:- 1 437 000 km letecky- 332 000 km vlakem - 360 000 km autobusy- 118 000 km autem- 51 000 loděmi- 26 000 km pěšky

* 13 cest bylo delších než je obvod zeměkoule

* 23 velkých námořních cest zahrnovalo návštěvu 60 moří a 63 větších zálivů

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.