Expert o řidiči z Humpolce: Měl čas zareagovat, sešlápl plyn místo brzdy?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Expert o řidiči z Humpolce: Měl čas zareagovat, sešlápl plyn místo brzdy?!

Vrak kočárku odnesli policisté.
Vrak kočárku odnesli policisté. (Foto Aha! – Jiří Čada, ara)

Proboha, co ten řidič dělal?! Jak mohl srazit babičku s kočárkem, v němž vezla vnučku (8 měs.) a vnoučka (†2,5)? Tyhle otázky si po tragédii v Humpolci na Pelhřimovsku klade snad každý, kdo viděl záběry z místa. „Šofér jel pravděpodobně rychleji, než padesátkou,“ řekl Aha! dopravní expert Roman Budský.

Co se v Humpolci ve středu ráno stalo? Bývalý policista Jiří P. (54) tam smetl ženu (54) s kočárkem. Na místě zemřel chlapec, holčička (8 měsíců) skončila v nemocnici. Její stav je podle lékařů stabilizovaný.
K nehodě došlo na křižovatce na okraji města, kde je malý provoz. Na místě, kde není široko daleko přechod pro chodce, se žena zřejmě snažila přejít silnici. „Ke střetu došlo na úzké a přehledné silnici a v křižovatce. Řidič měl dost času na to zareagovat,“ myslí si Budský. Nepředpokládá, že by žena s kočárkem do silnice vběhla. „Řidič se buď nevěnoval řízení, nebo měl zdravotní komplikace,“ domnívá se expert.


Zpanikařil?
Podle něj mohl i zpanikařit, místo brzdy šlápnout na plyn a tím ztratil kontrolu nad vozidlem. Budský popsal tři druhy šoférů: „Jedna skupina řidičů reaguje na situaci hned, druhá »zamrzne« a neví, co dělat. Třetí skupina zpanikaří a místo brzdy sešlápne křečovitě plyn.“

Co tam dělala?
Stále není jasné, co žena na silnici dělala. Jestli se skutečně snažila přejít křižovatku, nebo šla mimo chodník z jiného důvodu. „Nechtěla s dětmi drncat po té zámkové dlažbě, tak jela po asfaltu. Tady to většinou tak dělají všichni,“ řekla Aha! žena, která se prý s rodinou zná.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.