Pohřební kočár z roku 1850: Poklad uchráněný před komunisty | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Pohřební kočár z roku 1850: Poklad uchráněný před komunisty

Unikátní pohřebák z roku 1850. Majitel Vítězslav Dernický (71) ho ve stodole před komunisty.
Unikátní pohřebák z roku 1850. Majitel Vítězslav Dernický (71) ho ve stodole před komunisty. (Foto Aha! – Michal Charbulák)

Nevyjíždí k událostem radostným, ale nádhera je to převeliká. Koňský pohřební kočár Vítězslava Dernického (71) z Ostravy-Nové Bělé je nejstarším takovým v kraji a jedním z nejstarších v celém Česku. Letos slaví už 170 let!

Kočár z roku 1850 pořídila v roce 1932 rodinná pohřební služba Charitas dědečka pana Dernického. „Kočáry měl původně tři. Za hluboké totality však zakázali vyprovázené pohřby z domů, pak i z kostelů,“ říká pokračovatel rodinné tradice Vítězslav Dernický.

Ze tří jeden

Komunisté nařídili všechny pohřební kočáry spálit. Dva kousky pana Dernického tomu neunikly, třetí se mu však povedlo zachránit. „Schovávali jsme ho ve stodole u souseda, pana Šustka,“ usmál se majitel. Kočár tak přežil a dnes ho může obdivovat veřejnost. „V roce 2010 jsem ho nechal renovovat u pana Obra v Čechách pod Košířem. Má vyhlášené muzeum kočárů. Je to odborník, díky němu kočár vypadá stále k světu. Nevyjíždí ale už tak často, tradiční pohřby už jsou raritou,“ smutní pan Dernický.

Poctivě a s úctou

Mrzí ho, že dnes jsou pohřební obřady jak z běžícího pásu. Vše rychlé, obřad, kremace... „K tradičnímu pohřbívání se nová generace nedostala. Ale nikomu nic nevyčítám. Vážím si každého, kdo poslední rozloučení dělá poctivě a s úctou,“ uzavírá Vítězslav Dernický.

Vyjíždí méně, je to náročné

Ještě před pár lety sloužil vůz na pohřbech i dvacetkrát do roka, vyprovázených pohřbů však ubývá. „Dnes vyjíždíme asi desetkrát za rok,“ vypočítává Vítězslav Dernický. „Ono je to taky dost náročné na přípravu. I finančně. Musíme převézt kočár na delší vzdálenost kamionem, sehnat koně, převézt je na místo vlečkou,“ vysvětluje. Dnes kočár na pohřby objednávají a vypravují hlavně velké sedlácké či romské rodiny.

Garáž jako obývák

Aby kočár působil stále nablýskaně a patřičně reprezantativně, je potřeba ho neustále opečovávat. „Když nikam nevyjíždíme, přetíráme ho speciálním olejem, leštíme lampy. Garážujeme ho u nás v Nové Bělé spíše v takovém obýváku. Stojí na kobercích, překrytý je na míru ušitou celtou,“ popisuje s úsměvem Vítězslav Dernický.

»Frisáci« jsou ozdobou 

Kočár Vítězslava Dernického nejčastěji tahají zapřažení fríští koně, které mnozí obdivují snad ještě více než samotný kočár. „Frisáky Víťovi dodávám nějakých 12 let. Zvládám dvojspřeží nebo čtyřspřeží, záleží na objednávce,“ usměje se Dernického kamarád a spolupracovník Josef Iš (65). Fríský kůň patří mezi nejstarší evropská plemena. Jeho kořeny jsou staré až tři tisíce let a domovinou je severní část Nizozemska.

Vdova dojetím omdlela

K zatím poslednímu pohřbu vyjel kočár před dvěma týdny do Holešova na Zlínsku. „Byl to jeden z nejkrásnějších pohřbů, co jsem dělal. Když naše dvojspřeží fríských koní míjelo nebožtíkův rodný statek, ozvalo se ze stájí řehtání jeho koní. Naši koně jim řehtáním odpověděli. Byla to silná chvíle pro všechny, vdova z toho dojetím omdlela,“ líčí Vítězslav Dernický.

Víte, že...

...zcela původní jsou na kočáru mimo jiné všechna skla či celá otočná přední náprava? ...rodinná pohřební služba Charitas, která kočár provozuje, funguje už 88 let?



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.