Nehoda vlaku s vápnem: Z neštěstí mohla být tragédie | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Nehoda vlaku s vápnem: Z neštěstí mohla být tragédie

Několik vagonů po vykolejení spadlo z náspu.
Několik vagonů po vykolejení spadlo z náspu. (Blesk:Zbyněk Schnapka)

Místem se má jezdit třicítkou. Jenže strojvedoucí v neděli vykolejeného vlaku u Mariánských Lázní na Chebsku, měl jet až třikrát rychleji! Kdyby nevezl vápenec, ale seděl v kabině rychlíku, nemusela nehoda skončit jen velkou materiální škodou…

V místě nehody platila až do půlky července tzv. pomalá rychlost. Strojvedoucího o ní zvláštním rozkazem informuje výpravčí a upozorňují i traťové značky u kolejí, tady konkrétně cedule omezující rychlost na 30 km/h. Nedávno se ale z dočasného omezení stalo trvalé a na to už strojvedoucího výpravčí neupozorňuje. Ten si před jízdou musí sám vše nastudovat v Tabulkách traťových poměrů. Pro trať Plzeň – Cheb je to 13 stránek.

Někteří strojvedoucí tvrdí, že kdo tímto úsekem nejezdí často, třeba i jednou za tři měsíce, může omezení rychlosti v papírech i přehlédnou a pak musí reagovat až na návěstí (značky) přímo na trati. Při rychlosti o málo nižší než 100 km/h jsou podle strojvedoucích následky fatální. Těžko může stihnout kolos ubrzdit. „Každý strojvedoucí má povinnost se před jízdou seznámit s tabulkou traťových poměrů. Informování o rychlosti bylo ze strany Správy železniční dopravní cesty plně v souladu s platnými předpisy,“ uvedla její mluvčí Radka Pistoriusová.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.