Rádce Aha! Jak chránit mazlíčky před horkem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Rádce Aha! Jak chránit mazlíčky před horkem!

Léto může být nebezpečné i pro psy.
Léto může být nebezpečné i pro psy. (istockphoto.com)

Pěkné počasí dělá většinou zvířatům radost, velké horko je však může zabít. Většina domácích mazlíčků nemá potní žlázy a pokud zanedbáme péči, můžeme je vážně ohrozit. 

Buďte všímaví

Výstražných signálů si všimnete poměrně snadno, psi rychle dýchají, kočka zas omezí aktivitu, polehává, hledá klidná místa...

Ptáci se chovají podobně, schovávají se do stínu, natřásají si peří, aby umožnili lepší ochlazování kůže. V případě přehřátí mají ptáci přiotevřený zobák, těžko dýchají a jsou malátní.

Jak předejít úpalu

Nejdůležitější je poskytnout zvířatům dostatek nezávadných tekutin. Dávejte vždy čerstvou vodu z kohoutku, voda z řeky, rybníku nebo louže je riziková.
Pes, kočka, pták nebo hlodavec musí pít pravidelně, snažte se tedy jejich pitný režim hlídat, a pokud budou vodu odmítat, snažte se ji do nich vpravit například injekční stříkačkou do tlamky.

Zvířata venčete po ránu a večer, kdy horko nedosahuje vrcholu a zvolte raději nejbližší cestu k parku, než procházky po dlažbě.

Aby se nepřehřáli

Dobrou prevencí jsou zatažené žaluzie. Klec s ptáky nikdy nevěšte na slunce a místnost odvětrávejte, ale pozor si dejte na průvan. Citliví na průvan jsou zejména hlodavci.

Průvan zvířatům škodí, stejně jako klimatizace nastavená na příliš nízkou teplotu. Teplotní šok při přechodu ven může způsobit například zánět spojivky či jiné zdravotní komplikace.“

První pomoc

Pokud cestujete, počítejte s pravidelnými zastávkami, při nichž se zvíře může proběhnout, vyvenčit a napít. Zvířata ve schráně pravidelně kontrolujte. Nikdy zvíře nezavírejte v autě odstaveném na parkovišti, během několika sekund se dokáže proměnit v rozžhavenou pec. Takové případy končí zpravidla smrtí. Čím menší zvíře je, tím dřív dojde k přehřátí.

Pokud situaci podceníte a zvíře dostane teplotní šok, namočte mu packy do studené vody, chlaďte břicho a nezapomínejte na přísun tekutin a čerstvého vzduchu. Pokud se stav nezlepší, vyhledejte veterináře.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.