Jak psi ovládají své pány? Zvláštní oční svaly, které jiná zvířata nemají! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jak psi ovládají své pány? Zvláštní oční svaly, které jiná zvířata nemají!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Blesk tlapky)

Tomu neodolatelnému a zároveň vyděračskému pohledu byl vystaven každý pejskař. Na tajemství »psích očí« si teď posvítili vědci. A došli k závěru, že je dílem evoluce!

Doširoka otevřená kukadla, rozšířené zornice a naléhavý, prosivý pohled. Podle studie zveřejněné britskou univerzitou v Portsmouthu se psí pohled u našich čtyřnohých mazlíků, jež lidé domestikovali někdy před 33 tisíci lety, vyvinul »až« před pár tisíci roky.

Ovládají je vůlí

Experti pod vedením bioložky Juliane Kaminské dlouhodobě zkoumali, jak se osazenstvo psího útulku chová v kontaktu s cizími lidmi. Zajímalo je zejména to, jaké jejich chování zvyšují šance na adopci. A zdaleka největší vliv měl podle rozboru videí pohyb očí, respektive obočí. Hafíci, kteří častěji dělali psí oči, si zkrátka rychleji našli nového majitele. Vyspělá oční mimika tedy pro psy představuje evoluční výhodu. Jak k ní pejsci přišli?

„Pitva šesti psů a čtyř vlků ukázala, že psi mají v okolí oka jasně definované mimické svaly, které u vlků buď zcela chybějí, nebo nejsou tak výrazné. Konkrétně jde o zvedač vnitřního očního koutku,“ hlásí Kaminská. „Ty psům svaly umožňují rychle rozšířit a široce otevřít oči, takže ty vypadají větší a na lidi působí roztomile. Tyto svaly psi podle všeho ovládají vůlí.“

Přečtěte si
nfgvyjnf@...
30. 6. 2019 • 10:22

Přejít na SpFling.com - skvělé seznamka pro dospělé s inteligentní vyhledávací systém najít sex partnera!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.