Rádce Aha! Jak se v horku starat o psy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Rádce Aha! Jak se v horku starat o psy!

V ideálním případě nechte psi, aby se ochladili sami.
V ideálním případě nechte psi, aby se ochladili sami. (Profimedia.cz, Jana Ulrichová, ČTK)

Tropy, které vládnou, neohrožují jen lidi, ale i domácí mazlíčky. Co hrozí psům ve velkém horku a na co si dát v létě pozor?

Zapomeňte na náhubek
Psi se potí jen na tlapkách a jejich primárním ochlazovacím mechanismem je rychlé »psí dýchání«. Psi při něm využívají části plic, ve kterých nedochází k výměně kyslíku, a díky tomu u nich nehrozízí hyperventilace. A i když nám může na první pohled připadat tento způsob psího dýchání velmi náročný, pro psa je přirozený a nepředstavuje pro něj námahu. V horku jsou velmi nebezpečné fixační náhubky, které tento způsob dýchání znemožňují.
Pokud psovi chcete pomoci s ochlazením, průběžně zvíře kropte postřikovačem na květiny.



I pes může mít úžeh
Tato komplikace hrozí hlavně psům s nadváhou nebo krátkolebým plemenům. Nejčastějším příznakem je průjem. Pokud ho pes dostane v horkém létě, navštivte veterináře. Dbejte, aby zvíře mělo dostatek vody a drželo se ve stínu.
Přizpůsobení doby venčení je samozřejmostí, ideální je venčit ráno nebo až k večeru.

Horký asfalt může popálit
Nikdy nenechejte běhat psy přes rozteklý asfalt, který jim může způsobit velmi ošklivé popáleniny. Pokud k tomu dojde, vždy vezměte psa k veterináři.



Osvěžení může být nebezpečné
V dlouhotrvajícím horku mohou být tůňky a menší bazény osídlené řasami, které jsou pro psy jedovaté. Nenechte psa se v takové vodě koupat nebo ji pít.

Ne na každém ovoci si pes pochutná
Pozor si dejte zejména na hrozny a hrozinky, které jsou pro psy vysoce toxické a existuje možnost alergické reakce. Ne každého psa ohrožuje, když sní pár kuliček hroznů, ale raději to neriskujte. Psi pak umírají na selhání ledvin. Nejmenší množství, které způsobilo smrt, je jen 8 kousků rozinek.
Z ovoce je pro psa nejvíce jedovaté avokádo. Obsahuje nebezpečnou složku persin, která poškozuje srdce, plíce a ostatní tkáně. Příznaky otravy jsou dýchací potíže, zvětšení břicha a nadměrné hromadění tekutiny v hrudníku.
Ovoce jako takové nebezpečné není, ale po konzumaci nezralého ovoce hrozí podráždění žaludku, po tom, co pes sežere větší množství ovoce zralého, zase plynatost a průjem.

Víte, že...
...psi mají přibližně sto různých výrazů v obličeji, nejvíce z nich je v kombinaci s ušima?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.