Kuřáky vyhodili z hospod, teď nesmí kouřit ani poblíž: Vydá se Česko švédskou cestou? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Kuřáky vyhodili z hospod, teď nesmí kouřit ani poblíž: Vydá se Česko švédskou cestou?

Kuřáky vyhodili z hospod, teď nesmí kouřit ani poblíž
Kuřáky vyhodili z hospod, teď nesmí kouřit ani poblíž (Foto ara)

Jste kuřák a chystáte se do Švédska? Pokud je odpověď na obě otázky „ano“, pak si dejte dobrý pozor na to, kde si tam připálíte. Popotahovat z cigaret, a to i těch elektronických, je od července zapovězeno také před hospodami. Uspěl by takový zákaz také u nás?

Česko se odhodlalo zakázat kouření ve vnitřních prostorách hospod a restauracích v květnu 2017, tedy až dvanáct let poté, co proti kuřákům takto zakročili Švédové. Výsledek? „Po dvou letech už můžeme říci, že to reálně má efekt. Důležitý je zejména pokles kuřáků v nejmladších skupinách, protože tam se tvoří návyky,“ liboval si nedávno ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (32, ANO).

Věčný boj o kuřárny

I podle některých průzkumů si Češi na to, že musí chodit s cigaretou před hospodu, víceméně zvykli. Jenže v průzkumech zřejmě nezohledňovali názory lidí, kteří v okolí provozen bydlí. Ty totiž trápí dým v oknech a hlučné hovory připitých kuřáků. Zastánci kouření z řad legislativců navíc argumentují, že zejména v zimních měsících je chození ven s cigaretou minimálně o zdraví. A že řešením schůdným pro všechny strany je zřízení oddělených kuřáren v klubech a restauracích. „Bojoval jsem a budu vždy bojovat za zmírnění zákazu a umožnění vzniku kuřáren,“ řekl Aha! poslanec Marek Benda (50, ODS).

Švédy se neinspirujme

Za jejich zřízení horuje také šéf Senátu Jaroslav Kubera (72, ODS), těžký kuřák. Myšlenka, že by se i Česko inspirovalo novým švédským zákazem, se přímo děsí. „To není rozhodně dobrý příklad, tam vás můžou zavřít i za to, že máte sex s manželkou bez (výslovného, pozn. red.) souhlasu,“ řekl Aha! Kubera a dodává: „Ale že se tu najde někdo, kdo za to bude bojovat, je velmi pravděpodobné...“ Nutno ale dodat, že dosavadní pokusy zmírnit protikuřácký zákon neuspěly.

Vyhánět jako Švédi?

Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriely Štěpányové je švédský model inspirativní. „Nejprve je ale nutné vyhodnotit celkové dopady (našeho, pozn. red.) zákona a až poté případně iniciovat změny,“ sdělila Aha! Naopak podle Václava Stárka z Asociace hotelů a restaurací jde o čirý populismus, navíc pro podnikatele škodlivý. „Je zcela zřejmé, že toto pouze přesune problém o několik metrů dále, případně bude motivovat některé hosty restaurací, aby se raději scházeli se svými přáteli na soukromých akcích například doma na zahradách a podobě,“ míní Stárek.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.