Až na pohřbu ruských námořníků zaznělo: Požár ponorky hrozil globální katastrofou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Až na pohřbu ruských námořníků zaznělo: Požár ponorky hrozil globální katastrofou!

Pohřeb zesnulých námořníků.
Pohřeb zesnulých námořníků. (Foto Profimedia.cz, Reuters)

Svět se nacházel na pokraji globální katastrofy, ale Rusové to přiznali se značným zpožděním, a ještě jen tak mimochodem. Jednomu z řečníků to »ujelo« na pohřbu...

Když v Petrohradu pohřbívali 14 námořníků, kteří zemřeli po požáru na supertajné ponorce Lošarik v Barentsově moři, pobočník velitele námořnictva Sergej Pavlov doslova uvedl: „Za cenu svého života zachránili životy svých soudruhů, zachránili plavidlo a nedopustili katastrofu planetárního rozsahu.“ A to vzbudilo velkou pozornost, třebaže se nyní snaží všichni seč mohou řečníkova slova mírnit. Co ponorka vezla, že to mohlo způsobit katastrofu obrovského rozsahu, se neví.

Požár vypukl 1. července. Kapitán Pavlov neupřesnil, co konkrétně podnikli námořníci, kteří zahynuli. Náčelník politické správy ministerstva obrany Andrej Kartapolov ale podle serveru Newsru.com prohlásil, že námořníci v souladu s nepsanými zákony uzavřeli průlez, kterým by se zřejmě mohli zachránit, ale kterým se mohl rozšířit požár, a že »tak mohou jednat jen opravdoví hrdinové«.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu přiznal, že v plavidle byl jaderný reaktor, který prý ale nebyl poškozen. Prezident Vladimir Putin potvrdil havárii plavidla s jaderným pohonem až tři dny po požáru. Zároveň posmrtně udělil nejvyšší ruské vyznamenání, titul Hrdina Ruska, čtyřem námořníkům, zbývajícím deseti udělil jiné vysoké vyznamenání.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.