Za tohle můžete v KLDR sedět! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Za tohle můžete v KLDR sedět!

Sevekorejská vláda a vůdce Kim Čong-un nestojí o to, aby obyvatelstvo zjistilo, jak to vypadá ve světě.
Sevekorejská vláda a vůdce Kim Čong-un nestojí o to, aby obyvatelstvo zjistilo, jak to vypadá ve světě. (Reuters)

Severokorejská vláda drží své obyvatele hodně zkrátka. Bez nadsázky by se dalo říci, že je to tak trochu jiný svět. Však posuďte sami – za tyto banální prohřešky hrozí Korejcům (a turistům) i mnohaleté vězení.

Jízda v autě
S ohledem na chatrný stav korejských silnic (pouze 7,5 % je zpevněných) existuje omezení, podle kterého nelze bez zvláštního povolení řídit vozidlo bez dalších cestujících. Ke koupi automobilu se ale stejně nedostane jen tak někdo.

Telefonování do zahraničí
Severokorejci mají svůj vlastní telefon, který se ale nedokáže připojit na zahraniční Wi-Fi a neumí otevírat jiné než přednastavené obrázky. Jedinou možností je mít mobil pašovaný ze sousedící Číny. Notebooky, tablety a fotoaparáty jsou povoleny, ale jsou pod přísným dohledem úředníků.

Sledování pornografie
Produkce, distribuce, import či sledování porna – to vše je ilegální pod hrozbou dvou let vězení. I tak v Koreji funguje široká pašerácká síť.

Poslech špatné hudby
Oddělení propagandy a agitace při Korejské straně práce jasně definuje hudbu, kterou obyvatelé mohou poslouchat. V roce 2015 navštěvovali úředníci domovy Korejců. Jakmile našli zakázané CD nebo kazety, materiál spálili.



Účes
15 schválených vzorů, které jsou ve všech kadeřnictvích, víc ani ťuk. Takový mají Korejci výběr, co se účesů týče.

Cestování
Jen nejvýše postavení mohou vlastnit vozidlo, navíc přístup k palivu je omezený. Cestování mimo stát je absurdní představou. Kdo je přistižen při pokusu o útěk do Číny, je okamžitě poslán do koncentračních táborů.

Dokumenty
Zakázány jsou cestovní průvodce, politické materiály nebo jakékoliv náboženské předměty.

Nošení riflí
Korejská vláda nemá ráda americkou kulturu. Tamní obyvatelé si tak musejí nechat zajít chuť na džíny nebo minisukně.

Další bizarní tresty
V květnu 2014 byl poslán do vězení Američan Jeffrey Fowle za to, že na toaletě v restauraci nechal bibli. Po několika měsících byl propuštěn. V roce 2016 americký student Otto Warmbier vyfasoval 15 let za krádež propagandistického plakátu. Ve vězení s ním bylo krutě zacházeno. Na popud amerických úřadů byl Otto v roce 2017 propuštěn. Nacházel se ale už jen ve vegetativním stavu a brzy poté zemřel.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.