Léto v Krkonoších »utavilo« zimu: 10 metrů sněhu vydrželo měsíc | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Léto v Krkonoších »utavilo« zimu: 10 metrů sněhu vydrželo měsíc

Ještě na začátku června byly podél cesty k Luční boudě skoro dva metry sněhu.
Ještě na začátku června byly podél cesty k Luční boudě skoro dva metry sněhu. (Foto pro Aha! – Zdeněk Horák)

Tak to šlo rychle! Ještě v půlce května ležely na cestě k Luční boudě v Krkonoších místy až desetimetrové sněhové závěje. Teplo a slunečné dny se ale postaraly o to, že roztály ještě před koncem školního roku.

V polovině května prorazila oblíbenou trasu pro túry a cyklistiku rolba a fréza. Tehdy trvalo týden, než ji stroje vyčistily, protože ji během zimy zasypalo sněhu nejvíc za posledních sedm let. I na horách se ale projevil prudký nástup léta, a tak se 10 metrů vysoké sněhové mantinely, které zůstaly podél cesty, začaly při teplotě 20 až 25 stupňů rychle snižovat. Od vyfrézování nakonec uplynuly čtyři týdny, než zmizely úplně. „Ještě na začátku června dosahoval výšky jednoho až dvou metrů a úplně sníh roztál 20. června. Teď je tam příjemně,“ řekl Zdeněk Horák z Vrchlabí, který frekventovanou cestu pravidelně navštěvuje.


Krásná vyhlídka
Úsek cesty kolem Modrého dolu směřující k Luční boudě se stal oblíbeným výletním místem. Nabízí pěknou a přitom ne příliš fyzicky náročnou procházku. Z trasy, která je mezi Výrovkou a Luční boudou dlouhá jen 2,5 kilometru a má stoupání 150 metrů, je výhled skoro na celé Podkrkonoší.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.