Také nemůžete spát? Jak přežít tropické noci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Také nemůžete spát? Jak přežít tropické noci

Tenké negližé je dobrou volbou.
Tenké negližé je dobrou volbou. (Foto pro Aha! – Radek Frýsa, Zdeněk Horák)

Po tropickém dni jsme na včerejšek zažili žhavou noc, během níž bylo až 30 °C. Lucie (43) z Uherského Hradiště se jí obávala, horko špatně snáší. Pro Aha! popsala, jak s dusivým vedrem bojovala.

Na čtvrtek jsme zažili zatím nejteplejší noc letošního roku. „Taková vedra moc nesnáším. V půl deváté večer jsem si dopřála jílovou léčebnou koupel v rybníčku, který máme na zahrádce. Říká se mu nebeský rybníček. Je totiž z napršené vody s vysokým obsahem jílu, který tu máme,“ popsala krásná brunetka.


Přizpůsobit vedru se musela i na spaní. „Běžnou přikrývku jsem vyměnila za lehký bavlněný přehoz s výšivkou, který příjemně šustí a ze skříně vytáhla tu nejjemnější košilku, co mám,“ přiblížila.
Před spaním si připravila také nápoj, aby doplnila tekutiny. „Pila jsem osvěžující chlazenou  vodu s mátou, citronem a ledem,“ prozradila. V ložnici bylo 30 stupňů a ve tři ráno to Lucie už nevydržela, vedro ji vyhnalo z postele. Chladivá sprcha spláchla únavu, voda smyla z těla pot a Lucii se zlepšila nálada. I když ještě pekelná noc nebyla na svém konci a dobře věděla, že od rána nastane znovu pekelné vedro.



Nebeská koupel
Když slunce zapadalo za obzor, Lucie hupsla do nebeského rybníčku s jílovou vodou. Ochlazení před spánkem přišlo vhod. Tohle byl snad nejlepší okamžik před nastávající tropickou nocí.

Hledání přikrývky
Po koupeli začala vybírat, pod čím bude spát. Je jasné, že duchnu ze svých plánů vynechala, tady stačil lehounký přehoz.

Chvála mátě
V kuchyni si přichystala k občerstvení vodu s mátou a citronem. Chvála takovému osvěžujícímu nápoji.

Tenké negližé
V čem jít na kutě? Nakonec zvítězilo lehoučké negližé, nejtenčí košilka, kterou měla po ruce. Ani tak nemohla pořádně zabrat.

Neklidná noc
Konečně ulehla, ale noc klidnou neměla. Ve vedru se převalovala, nemohla pořádně zabrat. Tyhle hodiny nepřály pořádnému spánku.

Osvěžení
Ve tři ráno už to Lucie nevydržela a šla si dát do koupelny chladivou sprchu. Osvěžení bylo na místě, po něm se odpočívalo o něco líp.

 

»Sněhová republika« pomalu mizí
Sněhové pole v místě zvaném Mapa republiky na úbočí Studniční hory v Krkonoších stále odolává slunečním paprskům. Dvacátého března tady byla naměřena výška sněhu 14,5 metru. V těchto vedrech je už ale zřejmě jen otázkou dní, kdy i odtud sníh zmizí. Mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný řekl, že by se tak mohlo stát ve druhé polovině července. Když sníh odtává, postupně vytvoří tvar odpovídající prvorepublikovému Československu. Nejprve z něj odtaje Podkarpatská Rus, pak Slovensko a Morava. Jako poslední v lokalitě zbývají střední Čechy. V Krkonoších se traduje, že dokud sníh na Mapě republiky neroztaje, nepřijde do hor letní počasí. Mapa republiky je v nadmořské výšce 1420 až 1455 metrů v nejpřísněji chráněné první zóně Krkonošského národního parku, turisté se k ní tak nedostanou. Ovšem za příznivého počasí je viditelná třeba od bufetu Chalupa Na Rozcestí či z cesty mezi Výrovkou a Památníkem obětem hor v sedle mezi Luční a Studniční horou.

Po krátkém osvěžení další tropy: V neděli opět 37 stupňů!
Rekordní tropy nekončí! Slabá studená fronta přinesla dnes mírnou úlevu. Jenže už v neděli bude opět 37 stupňů ve stínu.

Horký africký vzduch se do Evropy vrátí. Počasí u nás bude ovlivňovat tlaková výše postupující k jihovýchodu. „Po její zadní straně se bude obnovovat přiliv velmi teplého vzduchu od jihu,“ předpovídají meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu. V úterý se k nám od západu pomalu nasune studená fronta. V Čechách klesnou teploty na hodnoty okolo pětadvaceti stupňů, na Moravě ale stále naměří třicítky.



Jak bude?
Dnes: skoro jasno, na severu ojediněle přeháňky, den 23 až 27 °C.
Zítra: jasno, noc 8 až 12 °C, den 25 až 29 °C, v Čechách až 31 °C.
Neděle: skoro jasno, noc 10 až 14 °C, den 30 až 34 °C, v Čechách až 37 °C.
Pondělí: polojasno, místy bouřky, noc 16 až 20 °C, den 29 až 37 °C.
Úterý: polojasno až oblačno, noc 11 až 15 °C, den 23 až 27 °C.



Přečtěte si
boayznxmc@...
28. 6. 2019 • 10:37

Přejít na SpFling.com - skvělé seznamka pro dospělé s inteligentní vyhledávací systém najít sex partnera!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.