Nešťastně číslo Davida Ratha! 7 let od 7 milionů v krabici: 7 let v base | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nešťastně číslo Davida Ratha! 7 let od 7 milionů v krabici: 7 let v base

Ač byl odsouzen, chvílemi exhejtman i žertoval.
Ač byl odsouzen, chvílemi exhejtman i žertoval. (Foto: D. Malík, P. Novotný)

Šťastných sedm? Jak pro koho! 7 let poté, co ho policie zadržela se 7 miliony v krabici, byl David Rath (53) pravomocně odsouzen. Odvolací soud ho včera pravomocně poslal na 7 let do vězení!

Vedle sedmiletého trestu vězení nesmí Rath podle verdiktu Vrchního soudu v Praze navíc 7 let pracovat v orgánech samosprávy. A k tomu musí zaplatit 10 milionů korun. V případě, že nezaplatí, trest se mu zpřísní o 2,5 roku. Jenže! „Nemám ani 10 milionů, ani jeden milion, tak nevím, z čehož bych to zaplatil,“ řekl včera exhejtman Středočeského kraje, který si rozsudek k soudu osobně vyslechnout nepřišel.



„Nešel jsem tam právě proto, že jsem očekával, že rozsudek bude nespravedlivý,“ vysvětloval včera dopoledne na tiskovce v Hostivici, kde žije a má lékařskou praxi. Někdejší politik se »prsil«, že soud konstatoval, že nešlo o korupci, ale jen o „poškozování zájmů Evropské unie“. Na což se cítil být svým způsobem hrdý. Přirovnal to k tomu, jak odboj poškozoval nacistickou třetí říši. Odvolací soud řešil takzvanou první větev úplatkářské kauzy, která se týkala zmanipulovaných zakázek na modernizaci kolínské, mladoboleslavské či kladenské nemocnice, opravy zámku v Buštěhradě na Kladensku či budovy gymnázia v Hostivici.
Včerejší soud Ratha většiny bodů obžaloby zprostil, uznal jej vinným jen v případě tendrů na Buštěhrad a hostivické gymnázium. Proto i trest byl o rok a půl nižší, než pro někdejšího politika požadoval prvoinstanční soud. S nižšími tresty vyvázli také další obžalovaní v této části kauzy, mezi nimi manželé Kateřina (49) a Petr (56) Kottovi. Ti mají jít do vězení na šest let.

Smířen s basou
Žalobkyně Lenka Šimková uvítala, že i po takové době od zahájení řízení pravomocný rozsudek padl. Soud ji však nevyhověl v tom, aby exhejtmanovi propadl veškerý majetek. Rath řekl, že je odhodlán podat dovolání k Nejvyššímu soudu, nevyloučil ani stížnost k soudu ve Štrasburku, nástupu do vězení se ale podrobí. Ve vazbě už dříve strávil přes rok, tato doba by se mu tak odečetla od nového sedmiletého trestu.

Jak včera expolitik komentoval verdikt?
„Cítím se být s nadsázkou hrdý na poškozování zájmů EU, protože je to obdoba, jak naši předci byli odsuzování za poškozování zájmů třetí říše.“
„Musím se mu (rozsudku, pozn. red.) podvolit, ale to neznamená, že s tím souhlasím.“
„Není jediný důkaz, že já jsem věděl, co je v krabici.“
„Až to přijde (předvolání k nástupu do vězení, pozn. red.), zabalím si zavazadlo a odjedu na seřadiště směr lágr.“
„Tak hezké léto a někdy před věznicí.“


Od zadržení až po finální verdikt
● Květen 2012 – tehdejšího hejtmana a poslance ČSSD zadržela policie se sedmi miliony korun
● Červen 2012 – Sněmovna rozhodla o jeho vydání, následně skončil ve vazbě. Z ní byl po více než roce propuštěn v listopadu 2013
● Červenec 2015 – soud nepravomocně odsoudil hejtmana na 8,5 roku do vězení
● Říjen 2016 – Vrchní soud v Praze předchozí verdikt z důvodu nepřípustnosti policejních odposlechů zrušil
● Květen 2017 – z podnětu tehdejšího ministra Roberta Pelikána (39, za ANO) se případem začal zabývat Nejvyšší soud v Brně. Ten v červnu odposlechy označil za přípustné a věc vrátil soudu 1. instance
● Červen 2018 – pražský krajský soud opět Ratha odsoudil k 8,5 roku vězení a k propadnutí 22 milionů korun, které mu policie zabavila. Exhejtman a další obžalovaní se odvolali
● Červen 2019 – odvolání začal řešit opět Vrchní soud v Praze, včera padl definitivní odsuzující rozsudek. 


A Rittig vyvázl
Pravomocného, avšak osvobozujícího rozsudku, se včera naopak dočkal lobbista Ivo Rittig (56, na snímku vpravo). Ten byl obžalován v kauze tunelování firmy Oleo Chemicals včetně zpronevěry, krácení daní a praní špinavých peněz. Žalobce zvažuje podat proti verdiktu dovolání v lobbistův neprospěch.

Rath komentuje své odsouzení:



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.