Student z Islandu nabízí řešení pro boj s plasty: Lahev, co sama zmizí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Student z Islandu nabízí řešení pro boj s plasty: Lahev, co sama zmizí!

To je ona – ekologicky absolutně nezávadná lahev. Na snímcích je zachyceno postupné rozložení flašky.
To je ona – ekologicky absolutně nezávadná lahev. Na snímcích je zachyceno postupné rozložení flašky. (Foto Facebook)

Že životní prostředí zatěžují plasty čím dál tím více, protože se jen velmi těžko a velmi dlouho rozkládají, je známá věc. Obrat k lepšímu nabízí vynález  islandského studenta – ekologická samorozložitelná lahev.

Běžné plastové flašce trvá minimálně 450 let, než se rozloží, u některých se jedná až o tisíc roků! A to 90 procent plastů vůbec nejde recyklovat...

Unikátní výrobek

Všechny tyto problémy řeší počin islandského studenta produktového designu Ariho Jónssona, který vytvořil alternativní a biologicky recyklovatelnou lahev – vůbec první na světě. Je vyrobena z vody a prášku z červených řas. Svůj tvar drží jen do té doby, dokud je naplněna vodou. Jakmile se vyprázdní, sama se začne rozkládat. Klidně ji ale můžete i sníst!

„Četl jsem, že padesát procent plastů se použije pouze jednou a pak se vyhodí. Takže jsem cítil, že potřebujeme najít způsob, jak je nahradit,“ popisuje student důvody, jež ho k jeho počínání vedly.

Ropa a kontaminace

Pořádný »záhul« ekosystému dává i sama výroba plastů. Na lahve se každoročně použije 1,5 milionů barelů ropy a ještě větší množství je spotřebováno během jejich přepravy. Plastové obaly také mohou uvolňovat některé nežádoucí látky, které kontaminují vodu obsaženou v nich. Ta může být ve výsledku více znečištěná než voda ze starého vodovodu.

Věděli jste, že...

...pokud se nesníží produkce plastů, v roce 2050 jich bude v oceánech větší množství než ryb?

Student, který s nápadem přišel a realizoval ho – Ari Jónsson.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.