Josef Smitka (39) zmizel beze stopy: Mami, mám strach | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Josef Smitka (39) zmizel beze stopy: Mami, mám strach

Josef Smitka
Josef Smitka (Foto ČT)

»Mám strach…« jsou poslední slova, která slyšela máma od Josefa Smitky (39) z jihočeských Dačic. Telefonovali si, bylo to na podzim 2016. Vzápětí jeho mobil přestal být aktivní. Po zmizelém muži pátrá marně i policie. 

„Přespával venku, u kamarádů a samozřejmě u mě. Zůstal dva tři dny a zase třeba na 14 dní odešel,“ popsala sestra Lucie v České televizi v pořadu Na stopě. Tímto způsobem žil zhruba deset let.


I když bezdomovec, měl u sebe vždy telefon a příbuzným se pravidelně, minimálně jednou měsíčně, hlásil. „Byl to člověk, který bez mobilu nedal ani ránu. Byl na něm závislý. A když ho neměl, vždycky zavolal nebo napsal od někoho jiného,“ vysvětlila sestra.
V posledním telefonátu Josef matce slíbil, že si najde práci. Mluvil o Rakousku, kde už v minulosti pracoval. Když se loučil, řekl, že má strach. Z čeho ale neupřesnil.



Od té doby se neozval. Policisté po něm pátrají od května roku 2017. Aby odjel pracovně do zahraničí a dva roky o sobě nedal vědět, Lucie nepovažuje za příliš reálné. Jako pravděpodobnější variantu vidí, že mu někdo ublížil.
„Byl lehkomyslný. Kdyby mu někdo řekl: »Pojď, dám ti vydělat peníze,« tak on by šel,“ řekla. Od bratrova zmizení podle ní utekla dlouhá doba, během které by se za normálních okolností už dávno ozval. Josefův bratr Jiří doplnil: „Jsem si stoprocentně jistý, že za pohřešováním musí stát někdo jiný a to z okolí Třešti nebo blízkého okolí, kde se bratr zdržoval.“ A zopakoval, že pár dní před zmizením měl Josef velký strach o život a bál se opustit sestřin byt. Následně o strachu mluvil telefonem i maminkou.


Hubený vousáč
Josef Smitka je hubené postavy, má černé vlasy a vousy. V minulosti nosil bradku, strniště nebo knír. Podle policejních záznamů je vysoký kolem 180 centimetrů a není nebezpečný. Má větší tetování na levé straně krku, menší na ruce a na noze. Víte, kde by mohl být? Volejte linku 158.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.