Krize v britském zdravotnictví: 305 sebevražd sestřiček! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Krize v britském zdravotnictví: 305 sebevražd sestřiček!

Lucy de Oliveirová (†22) se zabila po rozchodu s přítelem a kvůli mizernému příjmu.
Lucy de Oliveirová (†22) se zabila po rozchodu s přítelem a kvůli mizernému příjmu. (Foto Facebook)

Málokteré povolání je tak náročné a stresující jako zdravotní sestra. V Británii pracovní vypětí nezvládají tisíce z nich, za sedm let si podle statistik hned 305 zdravotnic vzalo život. A v Česku jsou rizika podobná.

Britská statistika říká, že skoro každý týden spáchá sebevraždu jedna sestřička; čísla jsou o čtvrtinu horší, než činí národní průměr.

„Zdravotnický personál se potýká s ohromnými stresy, nedostatkem kolegů a dlouhými službami,“ vysvětluje Donna Kinnairová, šéfka Královské školy zdravotnic. „Často nám říkají, že nadřízení ignorují jejich psychické zdraví, říkají, ať se s tím poperou.“

Už na škole

Lucy de Oliveirová (†22) byla teprve ve druhém ročníku univerzity, a už ji tlak ve zdravotnictví »semlel«. Plat, respektive stipendium, jí tak tak pokrylo nájem, musela brát ještě další brigády, aby měla na jídlo. Poslední kapkou byl rozchod s přítelem. „Chci jen, ať už to skončí!“ psala mu zoufalá dívka, než to skoncovala tím nejhorším možným způsobem. Její rodiče teď naléhají na vládu, ať zdravotníkům zařídí psychologickou podporu.
„Lépe by se jim pracovalo v McDonaldu, to přece není v pořádku,“ varuje její máma Liz (61). „V nemocnicích je toxická kultura, až šikana. Lucy se bála, že kdyby si lidé mysleli, že je psychicky labilní, ztratila by kariéru. Ani my jsme nic netušili.“

Spasitelský syndrom

Podobně ohrožení jsou zdravotníci v Česku. „Součástí pomáhajících profesí je spasitelský komplex, řada zdravotníků má pocit, že musí zachránit celý svět, a zapomínají sami na sebe. Sestry jsou oproti lékařům ještě více ohrožené tím, že mají omezené kompetence, i když jsou to právě ony, komu se pacienti svěřují a očekávají od nich pomoc,“ popsala Zdravotnickému deníku Lenka Šnajdrová, sestra s patnáctiletou praxí. „Nikdo zdravotníky neučil, jak se mají starat sami o sebe. Jsou hozeni do vody a musí plavat.“

Některé nemocnice už s tím naštěstí počítají a zavádějí pro lékaře i sestry psychologické poradny či podobná opatření. Nedostatek personálu a dlouhé služby se však jen tak nevyřeší, ani u nás, ani v Británii.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.