Objev v Moravském krasu: Novou propast skrývala černá skládka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Objev v Moravském krasu: Novou propast skrývala černá skládka

Výdřeva Ševčíkova závrtu u Vilémovic v Moravském krasu. Pod ní se skrývá nově objevená propast. Zatím ještě nemá jméno.
Výdřeva Ševčíkova závrtu u Vilémovic v Moravském krasu. Pod ní se skrývá nově objevená propast. Zatím ještě nemá jméno. (Foto pro Aha! – Jan Flek, Myotis)

Štěstí přeje připraveným! Černá skládka u Vilémovic v Moravském krasu plná skla, konzerv, železa a kostí skrývala léta nevídané tajemství. Po odklizení hory odpadků pod ní našli jeskyňáři ze spolku Myotis novou propast! 

A to je v Česku naprostý unikát. „Zatím jsme naměřili hloubku 33 metrů. Předpokládáme, že bude mnohem hlubší. Chtěli bychom se dostat až někam ke 120 metrům, ještě pod tok ponorné říčky Punkvy,“ svěřil se Aha! jeskyňář Jan Flek.

Propast se ukrývá v »závrtu« u silnice mezi Lažánkami a Vilémovicemi. Na poli, které patřilo hokejistovi Komety Františku Ševčíkovi (1942 – 2017). Veřejnost se ale do nově objevené propasti zřejmě nepodívá. „Je příliš úzká a členitá,“ vysvětlil Flek.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.