Drama při potápění Rakušana Saši (51) v Egyptě: Zakousl se do něj žralok! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Drama při potápění Rakušana Saši (51) v Egyptě: Zakousl se do něj žralok!

Ošetřili ho rovnou na lodi.
Ošetřili ho rovnou na lodi. (Foto Profimedia.cz, YouTube.com)

Dovolenou v Egyptě si chtěl okořenit trochou adrenalinu, a tak se vyrazil s přáteli potápět do Rudého moře. Nakonec ale zažil Rakušan Alexander Kränkl (51) větší dobrodružství, než po jakém toužil. Zhruba po padesáti minutách pod vodou se mu do stehna zakousl žralok!Dovolenou v Egyptě si chtěl okořenit trochou adrenalinu, a tak se vyrazil s přáteli potápět do Rudého moře. Nakonec ale zažil Rakušan Alexander Kränkl (51) větší dobrodružství, než po jakém toužil. Zhruba po padesáti minutách pod vodou se mu do stehna zakousl žralok!

Konkrétně se jednalo o žraloka dlouhoploutvého, tedy druh, který se vyznačuje agresivitou a je jedním z nejnebezpečnějších pro člověka! Muž si sice všiml, jak se k němu predátor blíží, zatáhnout za kotevní lano, aby ho vytáhli nad hladinu, už ale nestihl. Obrovský žralok byl rychlejší... A než se Kränkl vzpamatoval, už mu své ostré zuby zarýval do pravé nohy.

„Seběhlo se to děsně rychle. Vůbec jsem nevěděl, co se děje. Podíval jsem se pod sebe a viděl, jak ode mě žralok odplouvá. V tu chvíli jsem začal tušit, co se asi stalo a ucítil jsem šílenou bolest...,“ citoval muže britský The Sun. A zatímco žralok pokračoval ke dnu, Alexander, který silně krvácel, zamířil rychle vzhůru. Zraněnému muži se naštěstí podařilo dostat na palubu lodi, kde mu rány okamžitě ošetřili a zašili.

„Měl jsem v noze čtyřicet až padesát stehů, pokaždé, když mi začali ránu šít, dal jsem si trochu vodky,“ popisuje. „Byla to ta nejšílenější věc, která se mi kdy stala. A té krve, co kolem mě bylo!“ Dokupy ho dali až v nemocnici, kam byl převezen. A zotavil se do takové míry, že už plánuje další podvodní dobrodružství. „Mojí ženy se na to raději neptejte, ta z toho tak nadšená není,“ dodal dobrodruh. „Tehdy jsem byl prostě ve špatný čas na špatném místě,“ uzavřel.

Mysleli, že se o něj jen otřel...
Autorem dramatických záběrů je Švéd Georg Arnold (56). „Já a Alexander se společně potápíme už několik let, ale nikdy předtím jsme na žraloka nenarazili. Viděl jsem, že je blízko Alexe, ale myslel jsem, že se mu jen otřel o nohu a nic vážného se nestalo,“ popsal Arnold.

Žralok dlouhoploutvý
Je považován za hrozbu pro přeživší trosečníky lodních či leteckých neštěstí. Je snadno rozpoznatelný podle dlouhých prsních ploutví s bílými skvrnami. Na rozdíl od většiny žraloků nemá pevný denní cyklus, takže je aktivní ve dne i v noci.
Délka: až 4 m
Váha: až 170 kg

Na video s potapěčem se můžete podívat zde:



Přečtěte si
Lubica258
16. 12. 2019 • 19:09

Tak takový adrenalinový zážitek mu teda nezávidím. Já se taky dost potápím, tak doufám, že se mi žralok do nohy nikdy nezakousne. Pak už bych se pod vodu asi nikdy neodvážil. Vloni jsem si zaplatil potápěčský kurz na http­://www­.sea­wolf­.cz/ , abych věděl, jak se mám správně potápět.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.