Drastická smrt Čecha (†42) v Egyptě: Okolnosti roztrhání žralokem jako z hororu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Drastická smrt Čecha (†42) v Egyptě: Okolnosti roztrhání žralokem jako z hororu!

Útoky žraloků proti lidem jsou výjimečné, ale nikoliv ojedinělé.
Útoky žraloků proti lidem jsou výjimečné, ale nikoliv ojedinělé. (Profimedia)

Pach zdechlin vyhazovaných z lodi do moře zřejmě přilákaly k hotelovým plážím v egyptském letovisku Marsá Alam hladové žraloky. To ale nemohl tušit v pátek odpoledne český turista, otec (†42) dvou dětí se svou manželkou. S manželkou šel šnorchlovat pod molo. Tam se na něho vrhl žralok a roztrhal ho.

Loď, která převážela dobytek, měla během plavby vyhazovat do može uhynulé kusy. To je přísně zakázáno, egyptské úřady už údajně zadržely loď, jejíž osádka se toho měla dopouštět. „Čluny loď doprovodily do přístavu Safaga. Zřejmě existuje podezření, že tam ty kusy dobytka mohly žraloky nalákat,“ řekl Aha! Stanislav Zíma, mluvčí cestovní kanceláře Exim tours. Právě jejího klienta žralok zabil.Útok v hloubceÚtok se odehrál poblíž mola v hluboké vodě. Žralok muže podle místních médií rozsápal, jeho tělo bylo vyplaveno kilometr a půl dál, chyběla noha a obě paže. Je to zřejmě vůbec první útok žraloka na Čecha v Egyptě.

„Nic takového se za poslední roky nestalo,“ řekla Aha! Michaela Lagronová, mluvčí ministerstva zahraničí.Lidí si nevšímajíMístní i turisté o žralocích, kteří se v Marsá Alam občas objeví, vědí. Aha! to potvrdil Martin Krupička, který ve stejném hotelu trávil rodinnou dovolenou. „Na to místo kousek od mola nás upozorňovali místní s tím, že je tam ostrůvek žraloků a že by tam turisté vůbec neměli plavat,“ popsal. „Kluk, který tam vede šnorchlování, říkal, že tam může jen on, protože vydrží pět minut pod vodou a dokáže žraloky podplavat,“ prozradil turista, který se vrátil předevčírem.  

Rok od útoku nožem

Čechům se tragédie v Egyptě nevyhýbají. Loni v Hurghadě po útoku na hotelové pláži zemřela Lenka C. (†36). Účetní z Rakovnicka prvotní útok nožem přežila, ale později v nemocnici u ní propuklo multiorgánové selhání, a ačkoliv měla dobré prognózy na uzdravení, zemřela. Egyptský útočník (29) zabil také dvě německé turistky, pak byl zadržen. Podle egyptských úřadů za útokem nebyl terorismus, pachatel měl psychické problémy.+ fotoLenka C. zemřela na selhání orgánů. PÁSKA!!!!! (Facebook)

Útok žraloka? Ojedinělé

Žralok měl zaútočit poblíž hotelu Kahramana Beach Resort. Rodina, kterou postihlo neštěstí, byla údajně ubytovaná ve vedlejším hotelu Calimera Habiba Beach Resort. K tragédii se pro Aha! vyjádřil i mluvčí cestovní kanceláře Exim Tour Stanislav Zíma. „Došlo k tomu v hluboké vodě poblíž mola,“ řekl. Aby žralok zaútočil na člověka, však místní nepamatují. „Žraloků je tu hodně, turisté sem i za nimi jezdí už nejméně 15 let, ale nikdy tu nebyl problém,“ sdělil Aha! místní taxikář Steven, který v letovisku žije již 12 let. Oficiální stanovisko úřadů k tragédii ještě není známo.+ mapa

Mršiny lákaly už dříve

Ačkoliv útoky žraloků na turisty v Egyptě nejsou časté, čas od času k nim dochází. V prosinci roku 2010 v oblasti Šám al Šajch zabili německou turistku a několik dalších lidí zranili. I tehdy se za nejpravděpodobnější příčinu považovala loď s dobytkem, která v listopadu téhož roku vyhazovala mrtvé ovce přes palubu. Žraloky tak do turistické oblasti nalákala.

Zdrcená rodina

Manželka a dvě děti zabitého muže se chtěly co nejdříve vrátit domů. S tím jim pomáhala cestovní kancelář. „Měly odjet včera,“ uvedla česká velvyslankyně v Egyptě Veronika Kuchyňová Šmigolová. „Nechtěly letět letadlem plným Čechů, kteří se budou bavit o jejich neštěstí. Je zájem je dostat domů inkognito,“ řekl k návratu rodiny Jan Papež, místopředseda asociace cestovních kanceláří.  Tělo zabitého Čecha zatím zůstává v Egyptě. Může být podrobeno pitvě. Policie tak bude vyšetřovat, jaký druh žraloka muže napadl. Dále se čeká na pečetění těla v Káhiře.



Přečtěte si
dixi10@...
6. 8. 2018 • 10:54

Chudák, ale to ,že tam jsou žraloci docela hojně je známá věc. Útoky tam byly už několikrát ale né takto fatální, byla to otázka času. Středozemní moře je čím dál teplejší a kde mají dost vegetace, potravy a příznivé podmínky, tam se žraloci stahují. Hledat výmluvy, nevím, že za to může dobytek házený z lodi...může a nemusí. Ty žraloci tam žijí tak jako tak....podstatné je, že stát se to může, tečka. Oni jsou tam v přirozeném prostředí, člověk nikoli...

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.