Schwarzenberga pustili z nemocnice: Konec ve Sněmovně?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Schwarzenberga pustili z nemocnice: Konec ve Sněmovně?!

Karel Schwarzenberg v nemocnici po operaci srdce
Karel Schwarzenberg v nemocnici po operaci srdce (TOP 09)

Doyen Sněmovny Karel Schwarzenberg (81, TOP 09) se po riskantní operaci srdce pomalu vrací do práce. Jenže s rostoucím věkem mu přibývají i zdravotní obtíže. Kníže tak připustil, že by se mohl vzdát poslaneckého mandátu.

Na začátku března musel Schwarzenberg »pod kudlu«, kdy mu lékaři vyměnili nefunkční srdeční chlopeň. Zákrok byl o to těžší, že bývalý ministr zahraničí je alergický na látku ředící krev (heparin), a tak musel být v lokální anestezii namísto narkózy. Teď už se kníže dává dohromady na březích Vltavy. „Po měsíci už jsem od nich utekl. Konečně mě propustili. Jsem na Orlíku, kde odpočívám. Po měsíci ve špitále se sice jako jura necítíte, jsem dosti oslabený, ale jde to,“ řekl Aha! nejstarší sloužící poslanec.

Nesmí to přehánět

I když se Schwarzenberg pomalu zapojuje do pracovního procesu, kdy přišel na zahraniční výbor dolní komory, doktoři jsou obezřetní. „Jak mi lékaři říkali, měl bych na sebe dávat ještě dosti pozor, nesmím to přehánět,“ uvedl kníže. A popsal, za jakých okolností by byl připraven položit svůj mandát poslance. „Sleduju to, a kdybych viděl, že se nezlepšuju, tak by to samozřejmě připadalo v úvahu. Ale teď už začínám pomalu pracovat, tak uvidíme, jak to půjde,“ vysvětloval.

Pojede do lázní

Aby byla rekonvalescence co nejrychlejší a nejúčinnější, čeká Schwarzenberga cesta do lázní. „Pojedu se zocelit o velikonočním týdnu. V tom čase stejně nikdo nic nedělá, tak to využiji na to,“ sdělil kníže. Jenže to se rozjede naplno kampaň do eurovoleb a »topka« se už nebude moci tolik opírat o jednu ze svých nejznámějších tváří. „Uvidíme, jak budu pohromadě a jak dopadnu. Musím ještě počkat, ale určitě to nebude jako za starých dobrých časů,“ přiznal závěrem kníže.

Trable už od září

Zdravotní neduhy Schwarzenberga provázejí posledních několik měsíců. V září musela přijet do Sněmovny sanitka, když poslanec zakopl a upadl. Nic vážného to ale nebylo. To od října na tom byl kníže o poznání hůře. Prodělal dva zápaly plic. Ani ty ho ale nepřipravily o humor. „Mohu si představit, že bylo dost těch, které zpráva o mé nemoci naplnila jistou nadějí. Musím jim vzkázat, že musí ještě počkat, prozatím ještě zgrejznout nehodlám,“ komentoval svůj zdravotní stav. A na konci ledna byl v nemocnici znovu, kdy byl zavodněný a lékaři mu chtěli trochu ulevit. Měsíc si pak poležel v nemocnici, kdy mu 7. března vyměňovali nefunkční chlopeň.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.