S cestovkou po stopách seriálu MOST!: DRSNÝ ÚTOK! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

S cestovkou po stopách seriálu MOST!: DRSNÝ ÚTOK!

V Chanově přiletěl kámen, který se naštěstí od auta odrazil.
V Chanově přiletěl kámen, který se naštěstí od auta odrazil. (Foto Aha! – Karel Kopáč a Česká televize)

Zájem o televizní seriál MOST! neutuchá. Cestovní společnost, která se zaměřuje na výlety industriální i nedotčenou krajinou Mostecka a okolí, nyní dokonce přidala i místa známá z natáčení. Trasa nese název Dycky Most! a ta sobotní byla obsazena během chvilky. 

„Tenhle tip výletu jsme uspořádali na zkoušku. Zatím jen ve dvou termínech,“ řekl Martin Bareš z cestovní kanceláře. A tým Aha! byl u toho! Z nástupního místa u přesunutého kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě vyjížděla zájezdová terénní auta a jedno soukromé zájemců z Plzně. Průvodce Vlastimil Tejnora účastníky zájezdu zkoušel jednak z proslulých filmových scén, většinu jich uměl nazpaměť, a k tomu osvětloval historii a případné rozdíly mezi filmovým zpracováním a skutečností.

Kostel a kaplička
V seriálu byl jeden z požadavků hlavního hrdiny Luďana, když promlouval k národu ze studia Pošty pro tebe, kostel otočit opět k východu a vysvětit. Pravda je taková, že kostel posunem má oltář směrovaný na jih, ale vysvěcen byl v roce 1993. „Oltář na východ církev nepodmiňuje, i když je to u většiny kostelů,“ zdůvodnil Tejnora. Za paradox označil fakt, že před válkou se ulice, kudy vede skutečná křížová cesta, jmenovala Gorencova. Gorencovi byli bratři, kteří hrad uchránili před nájezdy husitských vojsk, kterým velel Jan Žižka z Trocnova. Po válce komunisti ulici pojmenovali právě po českém vojevůdci.

Vyhlídka na Hněvíně
Místo, kde se odehrává nejromantičtější scéna seriálu MOST!. Franta sedí s transsexuálem Dášou na lavičce a hledí na Most a Eda je tam přistihne, má také svoji historii. Za nacistického Německa na něm stál obrovský hákový kříž, aby byl vidět ze všech stran. A za dob socialismu zase rudá hvězda. Zbytky železného ukotvení jsou tam ještě patrné. Jednou ze zastávek byla restaurace Severka. „Ty ceny se mi ani nechtějí věřit. Trojka malinovky za patnáct korun, čaj za deset korun,“ kroutila hlavou Lubica Toušová (48) z Pzně. Na výlet přijela se synem Romanem (28) vlastním autem. „Já jsem nadšená. Jednak z míst, co jsme doposud viděli a co jsem se o nich dozvěděla. A co nás ještě čeká. Jsem zvědavá na Chanov,“ řekla žena.

Není to Jeruzalém
„Chanovem jen projedeme. A ještě za doprovodu městské policie,“ upozornil průvodce všechny účastníky. Zdůvodnil, že cestovka za všechny zodpovídá. Nakonec se ukázalo, že oznámení nebylo od věci. Už vjezd do nechvalně proslulého sídliště dával tušit zvýšené nebezpečí. Vyjížděla dvě policejní auta a dodávka. Ač byla zima, většina chanovských byla venku. Uvnitř kulturního domu podle všeho probíhala zábava či kulturní akce. Pak přiletěl kámen, který se naštěstí od auta odrazil. Hodil ho malý chlapec. „Já se bojím, až mě rozbolela hlava,“ řekla Marie N. (61) z Českých Budějovic, kterou doprovázela Květuše K. (51) z Mostu. „Na nás ukazovali sprostý gesta,“ řekla jedna ze slečen. To, že někteří předtím chtěli vystoupit, aby si udělali fotku, po zážitcích v autě raději zapomněli. „Alespoň jste na vlastní oči viděli, že Chanov není Jeruzalém,“ zopakoval seriálovou hlášku průvodce Tejnora.

Cena zájezdu? 990 korun!
Tematický výlet Dycky Most! vede kolem gymplu na Hněvín, kam Eda mířil na svou očistnou cestu, aby tu našel Františka s Dášou. U přesunutého kostela se dozvíte, jak to bylo s jeho umístěním, svěcením a jak probíhal jeho přesun. Podíváte se na vyhlášené sídliště Chanov. Zastavíte u autoservisu pana Juliše, u Luďanova domu a dáte si pivo v Severce.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.