Seznamovací inzerát slaví v Česku 225 let: Sháním dívku bez neštovic! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Seznamovací inzerát slaví v Česku 225 let: Sháním dívku bez neštovic!

Pedagog David Slavata (46)
Pedagog David Slavata (46) (Foto Aha! – Michal Charbulák)

Najít ideální protějšek nikdy nebylo nic snadného. Některým láskychtivým nezbývá nic jiného, než zkusit štěstí přes inzerát. První takový v českých zemích vyšel 8. března 1794 v Poštovských novinách, tedy právě před 225 lety! 

Prostřednictvím zmíněného inzerátu hledal muž „na celý život dívku dobrého vychování, jejíž tvář není poznamenána neštovicemi,“ stálo v inzerátu. Jeho vyvolená se „měla spokojit jen s jednou služkou, být dobrou hospodyní, přiměřeně důstojnou svého stavu a netoužit příliš po módě a společnosti,“ psal zájemce dále.

Sběratel inzerátů

Další seznamky, nabídku na tajné porody či dokonce obchody s dětmi má ve sbírce historických inzerátů pedagog David Slavata (46) z Ostravy. Mezi 700 kusy najdeme i kousky z poloviny 19. století. „Učím na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské. Chtěl jsem, aby si studenti udělali obrázek o dobách minulých, jak lidé žili,“ líčí počátky své záliby Slavata.

Opravdové rarity

Na jím založeném facebookovém profilu Starodávný Inzertník najdete neuvěřitelné perly. „Rady jak na pohlavní choroby, nabídky na tajné porody. Kdysi neexistovala žádná sociální ochrana dětí, natvrdo se s nimi obchodovalo,“ popisuje. A o čem ještě inzeráty vypovídají? „Jako ekonom chci mimo jiné i pomocí inzerátů podat svědectví, jak se chronologicky vyvíjely mzdy lidí a co si za ně mohli v průběhu času koupit. Chci zmapovat co nejdelší časovou osu,“ uzavírá Slavata.

První periodické noviny

První číslo Pražských poštovských novin, které odstartovaly vydávání českého periodického tisku, vyšlo 4. února 1719. Noviny zanikly v roce 1772, opět začaly vycházet v lednu 1782 a brzy poté je převzal knihtiskař Jan Ferdinand Schönfeld. Schönfeldské c.k. pražské noviny vycházely dvakrát týdně – v úterý a v pátek v rozsahu 6 stránek. Roku 1786 se stal jejich redaktorem Václav Matěj Kramerius, jenž v červenci 1789 vydal Krameriusovy c. k. pražské poštovské noviny.

Víte, že...

...do příchodu internetu zprostředkovávali seznamování dohazovači a dohazovačky, později pak seznamovací kanceláře? V Česku chodí seznamovací weby 61 % mužů, převládají uživatelé od 18 až 25 let.

Majetek vítán

V době průmyslové reoluce hrály velkou roli při seznámení majetkové poměry. Pánové, především podnikatelé, hledali ženy, které měly nějaké věno či majetek, jež by mohly vložit do jejich podnikání. S rozvojem emancipace zase rostl důraz na zájmy a koníčky. Muži pak hledali dívky hodné, skromné a se smyslem pro rodinný život.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.