Výstava Předjaří v empírovém skleníku: Tady kvete jaro | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Výstava Předjaří v empírovém skleníku: Tady kvete jaro

Skleník hraje všemi barvami.
Skleník hraje všemi barvami. (Foto Aha! – Alexandr Malachovský, Hrad.cz)

Sen o slunečném víkendu se rozplynul. Pošmourné deštivé dny si můžete »prohřát« třeba výstavou Předjaří na Pražském hradě. Expozice v empírovém skleníku představuje květiny a umělecké exponáty připomínající 30 let od sametové revoluce.

Letošní sedmý ročník výstavy představuje nejmladší umělecké sbírky Pražského hradu. „K vidění jsou umělecké vázy, lampy či židle z tvorby Bořka Šípka nebo obrazy, papežské dary prezidentům Václavu Havlovi a Václavu Klausovi,“ řekl Nedělnímu Aha! kurátor výstavy Jaroslav Sojka. Nejmladším exponátem jsou vázy od firmy Moser, které Hrad obdržel loni ke 100. výročí vzniku Československa.

Praha byla první

Historický přesah mají ovšem i květiny, které jsou ve skleníku taktéž k vidění. „Cibulky tulipánů se na Hrad dostaly v 16. století jako dar z Orientu. Až následně se odsud rozšířily do Nizozemí, které se stalo tulipánovou velmocí,“ vysvětlil Sojka. Výstava je přístupná do 10. března vždy od 10 do 18 hodin, koná se v Empírovém skleníku a vstupné je 20 korun.

Historie zahrad

Výstava připomíná i historii Královské zahrady Pražského hradu, kde se skleník nachází. Původně renesanční zahrada byla v 19. století upravena do podoby tzv. anglického parku. „Park tvoří obraz, zahradník jako by jej maloval pomocí rostlin,“ vysvětlil Jaroslav Sojka.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.