Králi Šumavy je 95 let! Roky tajil, že byl agentem chodcem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Králi Šumavy je 95 let! Roky tajil, že byl agentem chodcem

Josef Hasil žije v Americe.
Josef Hasil žije v Americe. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská, Reflex/Nguyen Phuong Thao, ČT, archiv Davida J. Žáka)

Převedl přes hranice desítky lidí a stal se postrachem komunistického režimu. Bývalý pohraničník, odbojář a agent chodec Josef Hasil dostal od státní bezpečnosti přezdívku Král Šumavy a stal se legendou. Dnes je mu 95 let.

Kdo by neznal Krále Šumavy. Stejnojmenný film Karla Kachyni (†79) natočený podle románu Rudolfa Kalčíka (†56) je ale snůškou nepravd poplatných tehdejšímu režimu.
Legendárním převaděčem nebyl sudeťák Kilián, ale bývalý pohraničník a člen Sboru národní bezpečnosti (SNB) Josef Hasil. Na přelomu 40. a 50. let převáděl i s bratrem na Západ lidi prchající před komunistickou zlovůlí. Převáděl politické vězně, exministry, poslance, kněze i matky s dětmi...

Na rozdíl od hlavního hrdiny ze známého filmu přežil. Skončil však v komunistickém kriminále.

Odsouzen Vašem

Po neúspěšném přechodu 20. října 1948 ho udal člověk, u kterého vyčerpaný Hasil žádal o vodu. Byl zatčen a na konci roku ho nechvalně známý soudce a prokurátor Karel Vaš (†96, mimo jiné spoluzodpovědný za justiční vraždu generála Heliodora Píky) na devět let do vězení. Skončil na Borech a později v Českém Jiřetíně, odkud ho vozili na práci do uhelných dolů u Mostu. Po půl roce se mu s jedním ze spoluvězňů podařilo utéct a dostat se na Západ.

Kreslíř v automobilce

O rok později se usadil v Chicagu a pracoval jako kreslíř v automobilce General Motors. „Josef Hasil je na svůj věk stále v dobré kondici. Má českou pečovatelku, která se o něj stará. Má neskutečně tuhý šumavský kořínek. A není se co divit. Ta zemitost, fyzická průprava, selský rozum a životní optimismu jsou devizy, které mu nejednou zachránily život,“ řekl Aha! spisovatel David Jan Žák, který o Hasilovi napsal knihu Návrat krále Šumavy.

Agen CIC

Bývalý převaděč léta tajil, že na přelomu 40. a 50. let dělal agenta chodce pro americkou zpravodajskou službu CIC (později CIA), vše vyšlo najevo až po revoluci. „Po roce 1989 se do Čech podíval jen třikrát. Přesto jeho kořeny a myšlenky zůstaly na Šumavě. Stále na ni vzpomíná,“ dodal Žák.

Víte, že...

...během převádění se několikrát dostal do přestřelky? Při jedné zemřel mladý pohraničník, při jiné zase Hasilův bratr Bohumil. Hasil dokázal lidi převést přes čáru v noci v mlze i ve vánici, jeho teritoriem byla Zvonková, České Žleby, Nové Údolí a Třístoličník.

Vlk se stal myčem oken

Komunistický režim se za Hasilovy činy tvrdě mstil jeho příbuzným i známým? Před soud poslal téměř stovku lidí z jeho blízkosti. Za pohřeb Hasilovy matky skončil mladý kněz, pozdější kardinál Miloslav Vlk (†84), jako myč oken.



Přečtěte si
doktormediciny
8. 2. 2019 • 12:53

Trochu byt nepatrne podobny je pripad Hnanic v okrese Znojmo.Jeden obyvatel nemecke narodnosti musel do wermachtu.Zazil tam dostz stradani, zimy a hladu. Po valce vykladal v hospode co rissri Nemci delali naVychodni fronte. Takze asim 2 roky po valce ho pres hranici zastrelili

doktormediciny
8. 2. 2019 • 12:51

Ja bych to videl asi takhle...Predsilam, ze vojaky PS utvaru nemam rad..Ovsem kdyz nekdo onemocnel, byl osetren stejne peclive jak kdokoliv jiny. Ny druhe strane matka tohon b zastreleneho vojeka chglapce vychovala, vodila ho do sklooy atd. No a pak narukuje na vojnu a Hasil ho zastreli...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.