To by Švorcová a Vala koukali: Král Šumavy se vrací! Bude ho hrát Hádek? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

To by Švorcová a Vala koukali: Král Šumavy se vrací! Bude ho hrát Hádek?

Kryštof Hádek jako Král Šumavy?
Kryštof Hádek jako Král Šumavy? (Koláž Ahaonline.cz)

Filmový trhák Král Šumavy se po více než půlstoletí vrací! Neobjeví se v něm sice už Jiřina Švorcová (†81), Jiří Vala (†76) ani mnozí další, z nichž většina už není naživu, ale hereckými hvězdami se to bude jen hemžit. Jak se deníku Aha! podařilo zjistit, jednou z hlavních hvězd bude zřejmě Kyštof Hádek (31)!

Román Návrat Krále Šumavy od jihočeského spisovatele Davida Jana Žáka se promění v televizní minisérii, kterou natočí režisér Radim Špaček, syn odborníka na etiketu Ladislava Špačka, s producentem Vratislavem Šlajerem. Vybrali si je autor s nakladatelem.

Jedním ze zájemců byl i Jiří Bartoška (66), ovšem jako producent. Nakonec mu šanci nedali! „Rozhodli se tak autoři, je to na nich. Ale je to škoda. Chtěli jsme to udělat jako velký film,“ poznamenal Bartoška.

„Byla to poměrně náročná soutěž, ale nedávno mi volali, že vyhrál náš návrh,“ řekl Šlajer. Minisérie bude mít délku zhruba šest hodin. Podle Žáka se kromě skutečného osudu Krále Šumavy Josefa Hasila, který převáděl přes hranice uprchlíky na Západ, zaměří i na postihnutí doby 50. let minulého století. „Budu se podílet na scénáři jako poradce. Mám spoustu archivních dokumentů a informací, které se už do knihy nevešly,“ líčí rodák z Prachatic.

Hlavní roli by si mohl zahrát herec Kryštof Hádek. Nyní musí producenti sehnat peníze. Příští rok začne natáčení a za dva roky by série měla běžet v televizi. Točit by se mělo nejspíš na Šumavě.

O Králi Šumavy zatím vznikl jen propagandistický film v roce 1959 s Jiřím Valou a Jiřinou Švorcovou v hlavních rolích. Jako předloha tehdy posloužil režiséru Karlu Kachyňovi coby Král Šumavy pašerák Franz Nowotný řečený Kilián.



Autor:  hof

Přečtěte si
majojo
26. 4. 2013 • 15:20

 Ten zlej Galapetr či jak se jmenoval, bude něco jako bratr Mašín a ti pohraničníci pěkný ***. Leda, že jich pár vezme taky dtráhu. A nejzlejší bude tajemník obecního výboru KSČ. Jo - a kolikrát to podle politické situace autoři přepisovali?

ahmik
26. 4. 2013 • 14:18

 Současní scénáristé a režiséři jsou schopni z toho udělat panflet oslavující zločince a odsuzující "ty zlé pohraničníky".Je to jako s osvobozením ČSR v r.1945.Zrovna dnes se konají oslavy osvobození američany a to dokonce už i v Praze,kterou tenkrát právě oni nechali krvácet.Tragédie je,že dnešní mladí lidé věří,že ČSR osvobodili právě oni a o nějaké Rudé Armádě ani neví.

monza
26. 4. 2013 • 12:52

 Dnes.po čase,vidí člověk určité věci v jiném světle. Ale tenkrát v té době jako malému klukovi se mi ten film moc líbil a myslím že nejsem sám.Prostě,pokud si člověk odmyslel "ideologii",tak to byl pěkný a napínavý film na který se stály fronty.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.