Obžaloba v kauze Kramný tvrdí: Zpackali posudek! Tvrdili, že... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Obžaloba v kauze Kramný tvrdí: Zpackali posudek! Tvrdili, že...

Petr Kramný
Petr Kramný (Foto Aha! – Daniel Černovský)

Stranili odsouzenému vrahovi Petru Kramnému (40)! To tvrdí obžaloba o znalcích Radku Matlachovi (46) a Igoru Fargašovi (60). Ti v posudku zpochybňovali, že byly Monika (†36) a Klárka (†8) zabity elektrickým proudem.

Znalcům hrozí až tříletý kriminál. Podle žaloby vypracovali tendenční posudek, jenž měl stranit na 28 let odsouzenému vrahovi Petru Kramnému (40). O posudek dvojici požádala obhájkyně Kramného Jana Rejžková.

Byly otráveny?

Znalci zpochybnili předchozí znalecký posudek, podle kterého byly oběti zabity elektrickým proudem. „Otráveny nebyly látkami, které se zkoumaly. Otráveny mohly být například biologickými jedy. Pokud se bavíme o vraždě elektřinou, divil bych se, kdyby se je Kramný nesnažil pomalu umírající nějakým způsobem dousmrtit. Stopy na tělech ale ničemu takovému nenasvědčují,“ uvedl Fargaš. 

Zničili vzorky

„Žaloba je vykonstruována na zcela neprokázaných a neprověřených faktech, ta jsme prokázali jako zcela falešné. Snahou je zřejmě zastrašit jiné znalce, aby vypracovali posudek, který by zpochybnil původní posudek jako chybný,“ řekl Igor Fargaš deníku Aha!.

Jak matka a dcera zemřely, je podle obou znalců nyní už nemožné zjistit. „Zejména kvůli zničení vzorků těl Moniky a Kláry Kramných,“ dodal Fargaš.

Kramný dostal 28 let

Manželku Moniku (†36) a dceru Klárku (†8) měl podle konečného odsuzujícího rozsudku usmrtit Petr Kramný (40) elektrickým proudem. Zabít měl své nejbližší příbuzné během egyptské dovolené v létě 2013. Verze v posudku žalovaných znalců nevylučují ani dehydrataci nebo požití jedu.

Jak to bylo s posudky?

Posudky v kauze Kramný dělali nejen žalovaní, ale i znalci Margita Smatanová a Marek Dokoupil, kteří razili teorii, podle níž měla Moniku a Klárku zabít elektřina. „Nelze přitom určit přesnou příčinu jejich smrti. Něco svědčí pro elektřinu, něco ne, jsou tam i jiné nálezy,“ řekl žalovaný znalec Igor Fargaš.

Šalamoun: Máme další posudky

Za oba znalce se bije i spolek Šalamoun. „Tady jde jen o následek kauzy Kramný, aby všechny znalce, kteří by se v této kauze exponovali, zastrašili. Takže tento soud není o znalcích Fargašovi a Matlachovi, ale o Petru Kramném. Máme k dispozici nové, a i detailnější posudky, které se případu věnují. Budou soudy trestat i jejich autory?“ ptá se předseda spolku John Bok.

Podívejte se na naše tři videa: Znalci, kteří svědčili ve prospěch Petra Kramného v jeho procesu vraždy manželky a dcery, nyní sami stojí kvůli křivé výpovědi před soudem

Přečtěte si
malavelka
25. 1. 2019 • 11:34

Škoda, že se Šlamoun zabývá jen trewstními kauzami. Mohlůo by se zabránit, nebo aspoň snažit zabránit nekvalitní práci něktewrých znalců. Nejde vždy o trestní věc, ktewrá by se ovšem trestní kauza stát i mohlka. Policie a soudy vycházejí z posudku někdy nekvalitního ale i záměrně špatně vypracovaného COŽ NĚKDY LZE I DOKÁZAT. / LHANÍ ZNALCE, ŽE NEMĚL NĚJAKOU DOKUMENTACI,TVRZENÍ ŽE JI NEMOHL MÍT, KDYŽ JI DOSTAT MOHL, NEBO JI I MĚ, U SOUDU TOTO ZAPŘEL, ETC./

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.