6 zásad převozu lyží! Ve voze kvůli nim hrozí pokuta, na střeše je ale mnohdy nepojistíte | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

6 zásad převozu lyží! Ve voze kvůli nim hrozí pokuta, na střeše je ale mnohdy nepojistíte

Ilustrační foto
Ilustrační foto ( Internet Mall, a.s.)

Špičkami dozadu, skluznicemi k sobě. Tuhle základní poučku by měl znát každý, kdo vyráží s lyžemi autem na hory. Lyže díky tomu v nosiči tolik nevibrují. Chystáte se na svah také? Aha! vám poradí, jak s lyžemi naložit co nejlépe.

1. V boxu

O co hůř se na auto nandává, o to pohodlnější je jízda s ním. Do boxu můžete nacpat i další věci, jako jsou třeba lyžáky a udělat si místo v kufru. Dejte si ale pozor, abyste box nepřetížili a při nenadálém brzdění vám neskončil náklad na kapotě.

2. Na nosiči

Jsou lehké, skladné, a když máte na autě podélné nosiče (hagusy), i levné. Existují i verze pro auta bez hagusů, které se montují pod lem dveří, nebo do připravených fixačních bodů. Kvůli zlodějům i kvůli pojištění volte zamykatelnou variantu.

3. Na magnetech

Nepotřebují žádný nosník, snadno se s nimi manipuluje a jsou i levné. Jenže je snadno z auta sundají i zloději a lyže v nich jsou prakticky nepojistitelné. Také, pokud nemáte střechu dokonale čistou, mohou vám vibrace poškodit lak.

4. Jen pro převoz

Prostudujte si dobře svou pojistku, ať víte, na čem jste. Pokud je box uzamčen a pevně připojen k vozidlu, jeho pojištění může být už v ceně havarijního. U některých pojišťoven si ale musíte připlatit a někde nejde box pojistit vůbec. Každopádně ale nenechávejte věci uvnitř přes noc. Je určený jen pro převoz.

5. Nosnost střechy

Dávejte si pozor na nosnost. A to nejen samotného nosiče nebo boxu, ale i nosnost střechy. Střecha vozu unese zpravidla do 75 kg, někdy i 100 kg. Příčníky váží okolo 10 kg a střešní box zhruba 15 kg. Na náklad vám tak u některých vozů může zbývat i méně než 50 kg.

6. Pozor na pokuty

Jestli jste zvyklí vozit lyže v interiéru vozu, dejte si pozor především v Rakousku. Za špatně upevněný náklad tu hrozí pokuta 500 eur, tedy zhruba 13 000 Kč. Mělo by stačit dát lyže do vaku a pevně zaklínit nebo přikurtovat k pevným okům v kufru, ale záleží na rozhodnutí policisty. A stejně pevně musíte zajistit i těžké lyžáky. Bezpečnější je dát si lyže na nosič nebo do rakve na střechu. Podobná pokuta, do dvou tisíc korun, hrozí i v Česku.

Co znamená IG-L? Nohu z plynu!

Na rakouských dálnicích můžete narazit i na rychlostní omezení doplněné dodatkovou tabulkou IG-L. Znamená to místo, kde je rychlost omezena kvůli čistotě ovzduší. Bývají hlídány radarem a hrozí tu souběžně hned dva tresty! První za překročení rychlosti a druhý za znečištění ovzduší ve výši 2000 eur, tedy přes 51 tisíc Kč a zákaz další jízdy (botička) až na 24 hodin.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.