Citrusová nádhera ze skleníku: Sklidí 500 kg mandarinek, pomerančů a citronů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Citrusová nádhera ze skleníku: Sklidí 500 kg mandarinek, pomerančů a citronů!

Josef Boukal s letošní úrodou pomerančů.
Josef Boukal s letošní úrodou pomerančů. (Foto Aha! – Jitka Pecharová)

Citrusové plody už 35 let nekupuje Josef Boukal (85) z Hradce Králové. Má svoje vlastní a mnohem lepší. V jeho skleníku každoročně touto dobou zrají pomeranče, mandarinky i citrony, kterých do jara sklidí asi půl metráku.

O citrusy se začal zajímat a zkoušel je pěstovat v roce 1975. Když mu z pecek vyrostly malé rostlinky, které držel v květináčích na půdě a s nadějí, že jednou začnou plodit, nechal je naroubovat od tehdy zkušenějších citrusářů. „V roce 1983 jsem vybudoval skleník, kam jsem je přestěhoval a od té doby tu jsou a takhle rodí,“ ukázal na letošní úrodu pěstitel a někdejší pracovník ve slévárenství. V proskleném prostoru s rozlohou 25 m² má desítku již vzrostlých stromků a několik menších rostlinek.

Zatímco v exotických krajinách citrusovníky plodí i dvakrát do roka, v českých podmínkách ve skleníku Josefa Boukala v březnu začínají kvést a první zralé plody dávají na začátku ledna. „Průměrně sklidím 50 až 60 kilogramů, z nichž asi 15 kilo jsou citrony, mandarinek mám tak 20 kilo a nejvíc je pomerančů,“ řekl Boukal, který se ještě déle než citrusům věnuje šlechtění jablek. Úrodu rozdá mezi příbuzné a přátele.

Stvořil citropomeranč
Pěstitel citrusy nejen rád pěstuje, ale kvůli svým sklonům ke šlechtění jablek i s nimi rád experimentuje. „Při tom zkoušení se mi povedlo vytvořit křížence citronu s pomerančem. Jeho chuť je jemnější než jakou mají běžně známé citrony,“ řekl Boukal. »Citropomerančovník« pěstuje v Česku jen on a jednu rostlinu má od něj Fakulta tropického zemědělství v Praze.

Vápník, vlhkost, teplo a světlo
Zárukou úspěšného pěstování citrusů je prodyšná půda s dostatkem vápníku. Vlhkost ve skleníku musí být kolem 80 %. Nyní v něm je přes den 12 °C, v létě je pro citrusovníky ideálních 33 °C. V noci mají rády nižší teplotu. Důležité je pro ně i světlo.

Víte, že...
...Josef Boukal citrusy pěstuje na pozemku v ulici zvané Citrusová? V době jejího vybudování městu název navrhl a úředníci ho odsouhlasili.

Na horách sněhové jazyky, v nížinách déšť
Zatímco v Hradci Králové dozrávají ve skleníku citrusy, Česko se potýká s přívaly sněhu. Dnes dopoledne by se měl podle meteorologů ještě sypat, protože ale přichází obleva, v nižších polohách se změní vločky na déšť. Na horách se čeká vydatná chumelenice. „Vlivem větru se v sobotu budou místy tvořit ve vyšších polohách Česka sněhové jazyky,“ varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Kalamitní stav v Jablonci nad Nisou potrvá minimálně do pondělí. 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.