Kalamita na Jablonecku: Sníh zastavil život | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Kalamita na Jablonecku: Sníh zastavil život

Automobily na parkovišti v Peci pod Sněžkou téměř zmizely pod přívaly sněhu.
Automobily na parkovišti v Peci pod Sněžkou téměř zmizely pod přívaly sněhu. (Foto ara)

Neprůjezdné silnice, domácnosti bez elektřiny, zrušená škola. Tak vypadala včera sněhová kalamita v Jablonci nad Nisou a okolí.

I dvě hodiny to trvalo, než člověk vydoloval své auto ze sněhové pasti. Důchodce Václav Fiala (74) proto chodil odhazovat sníh průběžně celý den. „Chci mít auto v pohotovosti, kdyby se něco stalo,“ vysvětloval důchodce. Boj se sněhem mu nevadí, coby horal je na něj prý zvyklý. „Nejvíc mě dokáže naštvat, když si to člověk vyhází a ještě než odjede, tak tu někdo čeká a hned to odházené místo zabere. Mně to házení nevadí, ale kdyby tak házeli všichni. Ty mladý to vůbec nechtěj dělat,“ povzdechl si Václav Fiala.

Odříznuté vesnice

Silnice ve městě pod horami uklízela na šedesát lidí s hrably a vyjela všechny dostupná technika. Nedaleká obec Josefův Důl byla dva dny bez elektřiny. Na řadě míst vypadl signál mobilních operátorů a tak skončily menší vesnice úplně odříznuté. I školy v postižených místech rušily vyučování.

Chytá se pozvolné oteplení. V nížinách zaprší, hory ale bude sníh zasypávat i nadále. Nejvydatnější chumelenice se čekají v neděli v Krušných a Jizerských horách a v Krkonoších. Meteorologové varují i před náledím.

Jak bude

Dnes: polojasno, slabé sněžení, místy náledí a zmrazky, den –3 až +1 °C, v Beskydech –6 °C.

Zítra: zataženo, na většině území sněžení nebo sníh s deštěm, noc –3 až +1 °C, během noci oteplování, den 0 až 4 °C, od vyšších poloh místy tvorba sněhových jazyků, na horách i závějí.

Neděle: zataženo, občasný déšť nebo přeháňky, v Čechách na horách vydatné sněžení, noc –1 až +3 °C, den 2 až 6 °C.

Pondělí: zataženo, déšť, na horách sněžení, noc 0 až +4 °C, den 1 až 5 °C.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.