Lék na otravu: 15 PIV! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Lék na otravu: 15 PIV!

Kudy teče, léčí...
Kudy teče, léčí... (Foto beervn.com)

Obyčejným plechovkovým pivem vyléčili lékaři ve středním Vietnamu muže (48), který si přivodil těžkou otravu alkoholem. V nemocnici do pacienta postupně nalili 15 plechovek.

Postup slavil úspěch a muž, který údajně vypil velké množství metanolu obsaženého v pančované pálence, mohl být po vypití posledního piva propuštěn domů. V méně rozvinutých zemích lidi nezřídka zabíjí levná kořalka s jedovatým metanolem. Ten vzniká nesprávnou destilací alkoholu. Játra ho přeměňují na formaldehyd a kyselinu mravenčí, které mohou poškodit nervové buňky, přivodit oslepnutí nebo i smrt.

Při neobvyklém postupu použili lékaři trik, aby přeměně metanolu zabránili. Pacientova játra zaměstnali tím, že je donutili přednostně odbourávat etanol, tedy »obyčejný « alkohol z piva. Co hodinu proto muž dostával po jedné plechovce, metanol se zatím pomalu vylučoval dýcháním a močením. „Metoda sice nepatří ke standardním lékařským postupům, ale v praxi se ukázala jako účinná,“ uvedl ošetřující lékař. Po 15 pivech a 15 hodinách pominuly nejhorší příznaky otravy. Krom kocoviny by neměl mít žádné následky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.