Umělé oplodnění lvice Ginny: Jednoho lva nechtěla, druhý byl neplodný! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Umělé oplodnění lvice Ginny: Jednoho lva nechtěla, druhý byl neplodný!

Lvice Ginni (vlevo) s dárcem spermatu Jamvanem.
Lvice Ginni (vlevo) s dárcem spermatu Jamvanem. (Petr Hamerník, Zoo Praha)

Lvice Ginni měla na »chlapy « smůlu. Jednoho nechtěla, protože měl málo sebevědomí. Druhý lev byl sice silák, ale neplodný. Jak ji tedy oplodnit? Veterináři Zoo Praha včera vytvořili lví milostný trojúhelník, na jehož konci by mělo být narození mláďat.

Lvice Ginni se tak možná brzy stane maminkou. Dárcem spermatu byl submisivní samec Jamvan, o kterého lvice v pražské zoo nejevily zájem. Z toho důvodu byl z Ostravy dovezen neplodný alfasamec Sohan, jehož úkolem bylo samici sexuálně rozdráždit, a přivodit jí tím ovulaci. „Během odpoledne bylo zaznamenáno 26 pokusů o páření, takže doufáme, že stimulace byla dostatečná,“ uvedl kurátor chovu savců Pavel Brandl.

Po lvích hrátkách veterináři Ginni uspali a za pomocí speciální stříkačky jí do těla vpravili sperma neatraktivního Jamvana. Pravděpodobnost úspěšného početí je přibližně 70 %.

Čtyři měsíce očekávání
V následujících měsících budou chovatelé Ginni pečlivě pozorovat a odebírat vzorky trusu, ve kterém budou sledovat výskyt steroidních hormonů. První změny se mohou objevit po 60 dnech, k vrhu pak dochází přibližně 110 dní po oplodnění.

Vymírající druh
Lev indický se ve volné přírodě vyskytuje pouze v indickém Girském lese a jeho okolí. Populace lva se odhaduje na 600 kusů a nadějí pro záchranu tohoto krásného druhu je i evropský chov v zajetí, který čítá dalších 143 jedinců.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.