Když bizona bolí břicho: Léky do něj nafoukali! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Když bizona bolí břicho: Léky do něj nafoukali!

Zažívací potíže dokážou statného bizona pořádně rozladit.
Zažívací potíže dokážou statného bizona pořádně rozladit. (Foto pro Aha! – Petr Hamerník)

Bizona v pražské zoo rozbolelo břicho. Vyléčit tunový kolos není jednoduchá věc. Není to přítulný mazel a už jeho hmotnost a nevyzpytatelnost z něj dělají nebezpečné a mnohdy nevypočitatelné zvíře.   

„I když ho člověk zná, zejména ve stresu je bizon nepředvídatelný,“ říká zooložka Romana Anděrová. Bizoni útočí rohy a jsou nebezpečnější než dravé šelmy. „Na rozdíl od šelem mají turovití, k nimž bizoni patří, tendenci útočit, i když už se soupeř nehýbe. Stále na něj mohou dorážet a rozdupat ho,“ objasňuje zooložka.


Jenže i takovému bojovníkovi je třeba pomoci, když ho trápí zažívání. Veterinář pražské zoo Roman Vodička si s náročným pacientem, který jen tak nestrpí manipulaci, natož šest injekcí, poradil. Léky k němu vyslal ve speciálně upravených injekčních stříkačkách z foukačky. I když fičel pořádný vítr, který zákrok komplikoval, všech šest »střel« zasáhlo cíl. Pak zbývalo jen uvést bizona do pohybu, aby jeho čtyři žaludky začaly zase správně fungovat. Teď už statný bizon zase spokojeně vládne svému stádu.

Hrozilo jim vyhynutí
V dobách Divokého západu v 19. století žilo v prérii i v lesích USA a Kanady asi 5 milionů bizonů. Po masivním vybíjení bílými přistěhovalci, kteří je lovili pro kůži, zůstalo v roce 1889 na Zemi jen 541 těchto majestátních zvířat. V současné době se bizoni vyskytují v národních parcích, rezervacích a soukromých pozemcích v počtu asi 300 000 jedinců.

Indiáni si jich cenili
Indiáni lovili bizonů jen tolik, kolik nezbytně potřebovali. Zužitkovali je pak celé. Snědli maso, oči, vnitřnosti, tuk, morek i krev. Ze srsti vyrobili např. čelenky, těsnění a ohlávky, z kůže oblečení, týpí či přikrývky, z kostí nože a hroty šípů, ze šlach nitě, z paznehtů klih.

Víte, že...
...navzdory své mohutnosti dokážou bizoni cválat rychlostí až 50 km/hod. a v tomto tempu vydrží půl hodiny i déle? Jsou dobří plavci a mají sice slabý zrak, ale výborný čich, zavětří až na vzdálenost 2 km.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.