Jak dodržet novoroční předsevzetí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jak dodržet novoroční předsevzetí?

Radujte se z každé nevykouřené cigarety.
Radujte se z každé nevykouřené cigarety. (Shutterstock.com)

Do nového roku je potřeba vykročit co nejlépe. K tomu patří i stanovení novoročních předsevzetí. Často plánujeme omezit konzumaci alkoholu, kouření cigaret, zhubnout, začít cvičit. Jenže víc než polovina těchto slibů záhy ztroskotá. Ovšem pozor, Aha! pro vás má 10 triků, které vám pomohou vytrvat.

1. Startovat na začátku ledna není nutné

Předsevzetí berte jako dlouhodobý celoroční projekt. Nevzdávejte se při prvním selhání. Klidně se lehce potrestejte, třeba půlhodinkou cvičení navíc. Hlavně to nevzdávejte!

2. Přesný cíl

Neslibujte si nic nekonkrétního. Třeba: Budu víc sportovat. Takhle ne. Dejte si konkrétní úkoly: Budu chodit dvakrát týdně do fitka a jednu hodinu běhat nebo jezdit na kole.

 

3. Realita je na místě

Pokud máte 30 kilo nadváhu, zdravě a bez jojo efektu se jí za pár měsíců nezbavíte. Naplánujte si například zhubnout 3 kg za měsíc.

4. Drobné úspěchy přinášejí ty větší

Radujte se z každé nevykouřené cigarety, ze shozeného půlkila. Jinak to brzy vzdáte. Pokud jste nikdy nesportovali, pochvalte se za to, že se jednou týdně donutíte jít do posilovny. Časem začněte chodit častěji.

 

5. Záznamy úspěchů a chytré aplikace

Veďte si poznámky o svých pokrocích. Na papíře nebo v mobilu. Využívejte chytré aplikace na nákup dietních potravin, na sportovní aktivity, kontrolu svého zdravotního stavu.

6. Kontrola je bič

Svěřte se se svým předsevzetím někomu blízkému, napište si to na Facebook. Všichni budou zvědaví, jak se vám daří své plány plnit, a vy budete mít nad sebou pomyslný bič.

7. Deník úspěchů i proher

Zapisujte si úspěchy, ale i prohřešky. Poznamenejte si své myšlenky i pocity beznaděje. A když někdo projeví uznání, poznamenejte si to, dodá vám to chuť nevzdat to a pokračovat. V deníku se chvalte i kárejte. A občas si to pročítejte.

 

8. Plán je grunt

Chcete přestat pít? Zrušte pravidelné středy s kamarádkami u vína. Plánujete být víc s rodinou? Určete si třeba dva dny v týdnu, kdy nebudete uklízet ani doma pracovat a věnovat se zcela svým blízkým.

9. Ve dvou se to lépe táhne

Přestat kouřit, zhubnout, sportovat. Tady může velmi pomoci parťák, který do toho půjde s vámi. Budete se navzájem hecovat a nebude tak snadné si říct, že se dnes na to běhání vykašlete.

10. Pryč se stereotypy

Dávali jste si vždy cigaretku ke kávě? Vždyť už nekouříte, tak zkuste pít čaj. K tomu se kouření moc nehodí. Byli jste zvyklí dát si k televizi dvě dvojky a chipsy? Jděte raději večer se psem nebo partnerem na procházku a na pěkný film si zajděte do kina.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.