Petra (13) z Dačic nutně potřebuje paruku: Přišla o maminku i o vlasy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Petra (13) z Dačic nutně potřebuje paruku: Přišla o maminku i o vlasy!

Nyní má na hlavě jen pár vlásků.
Nyní má na hlavě jen pár vlásků. (Foto: Pramen pomoci)

Je jí teprve 13 let, osud je však k Pétě Pavlíkové z Dačic nemilosrdný. Odmala trpěla ekzémy, a když před sedmi lety přišla o maminku, začaly jí vypadávat vlásky. Nejprve pár, postupně se jí však na hlavě začala objevovat úplně lysá místa.

Petra se narodila zdravá. „Až ve dvou letech se u ní objevil atopický ekzém, který následně odezněl. Teď se vrací jen občas na jaře a na podzim,“ popsal tatínek Lukáš (35). Velké neštěstí přišlo v roce 2011, když Pétě zamřela maminka Lucie (†27) na selhání srdce.

Je naděje?
„O pět let později Petře začaly vypadávat vlasy. Následovala řada vyšetření a potvrdila se alopecie,“ vzpomíná otec. S dcerou zkoušeli různé kapičky a mastičky, které ale bohužel nepomohly. Nyní každý týden dojíždějí do brněnské nemocnice, kde zkoušejí léčbu pomocí slunění, po kterém na některých místech vlásky začínají růst. Lékaři upozorňují, že výsledek však může být jen dočasný.

Drahá náhrada
Péťa se bez vlásků nerada ukazuje, nechce zažívat výsměch dětí, které dokážou být kruté. A bohužel nejen dětí. Nosí proto umělé paruky a čepice. „Když jsem si poprvé vyzkoušela paruku z pravých vlasů, cítila jsem se jako dřív,“ popsala. Na takovou ale rodina nemá dostatek peněz, její cena vyjde na více než 30 tisíc!

Bude jako ostatní?
Petřin tatínek se snaží, aby se jeho holčička cítila stejně jako její spolužačky a kamarádky. Při pátrání, co by mohlo pomoci, se dozvěděl o nadaci Pramen pomoci, která pomáhá nemocným s alopecií. „Dočetl jsem se, že se hledá další holčička, které by pomohli,“ popsal. Hned je kontaktoval, po telefonátu štěstěna rodinu konečně objala. Pomohou i Petře, začali vybírat peníze na nové vlásky.
Slečna si tak už mohla objednat jeden z nejdelších »účesů«. „Ráda bych vlasy měla upravené do stylu ombré,“ dodala Péťa, která ráda jezdí na koni a chtěla by se stát právničkou. Paruka pro ni vyjde na 37 750 korun.


Výtěžek z cukroví
Pomoci sehnat peníze na paruku pro Péťu chce také florbalový tým Bohemians. „Zatímco se hráčky budou prát o extraligové body v pražském derby proti Panthers Praha, diváci na tribunách budou kromě fandění mlsat dobroty, které pro ně připravují samotné hráčky. Výtěžek z prodaného cukroví a dobrovolného vstupného pak přímo poputuje na novou paruku,“ uvedla Michaela Losová z Pramene pomoci. Zápas se uskuteční již v neděli v pražské sportovní hale Děkanka od 17 hodin. 


Pomůžete i vy
Přispět Petře na paruku můžete, i když nejste florbaloví fanoušci. Libovolnou částku můžete poslat na účet 284253412/0300 s variabilním symbolem 04122018. Více na www.pramenpomoci.cz

Péťa měla velmi husté kadeře.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.