Disneyho pohádka? Dělníci v Číně dřou v šílených podmínkách za pár šupů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Disneyho pohádka? Dělníci v Číně dřou v šílených podmínkách za pár šupů

Mnohým vysílením padají hlavy
Mnohým vysílením padají hlavy (Foto Twitter)

Plánujete své ratolesti koupit k Vánocům panenku? Pak není od věci zapátrat po jejím původu. Takřka jistě ponese nálepku Made in China. Do několika čínských fabrik teď v utajení pronikli humanitární pracovníci a nevěřili vlastním očím. K smrti vyčerpaní dělníci tu vyrábějí hračky v nuzných podmínkách takřka zadarmo!

Hned na čtyři továrny v třímilionovém Che-jüanu si posvítili dobrovolníci ze švýcarské instituce Solidar Suisse a skupiny na ochranu lidských práv China Labour Watch. Na čtyřech adresách tady doslova chrlí hračky pro nadnárodní giganty Disney, Hasbro či Mattel, ovšem místní dělníci pracují v podmínkách, které 21. století nepřipomínají ani z rychlíku. Od úsvitu do pozdní noci, bez jakéhokoliv zaškolení či bezpečnostního vybavení, bez nároku na dovolenou a v šílených přesčasech, jež někde činí až 175 hodin měsíčně! To v podstatě znamená, že každý musí zvládnout dva plné pracovní úvazky a zařezávat 16 hodin denně!

Bez volna
Není žádnou výjimkou, že lidé mají za měsíc jediný den volna! Není tedy divu, že na tajně pořízených fotkách mnohým u pásů a stolů vysílením padly hlavy... Navíc ti, kteří jsou v továrnách i ubytováni, nocují v prostorech evokujících cely kriminálu třetího světa. V místnůstkách o velikosti 15 m² se na rozvrzaných palandách tísní i 14 lidí, k dispozici mají plesnivé sprchy bez teplé vody. A co za to všechno? Ti šťastnější dostávají v přepočtu 25 korun na hodinu, jinde jsou placeni od smontované panenky. Například za Disneyho Malou mořskou vílu, která se i v Česku nejméně tisícovku, vyfasují necelých 30 haléřů...

„Tito lidé nepracují v továrnách dlouho do noci za směšnou mzdu, protože by chtěli. Je to pro ně jediný způsob, jak přežít.“
Simone Wasmann, organizace Solidar Suisse



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.