Statik varuje: Dům se může zřítit celý | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Statik varuje: Dům se může zřítit celý

Isabela Soukupová přichází o zákazníky.
Isabela Soukupová přichází o zákazníky. (Blesk:David Malik)

Obchodníci museli zavřít, obyvatelé bytů mohou domů jen s doprovodem policie. Mikulandská ulice v centru Prahy je po zřícení stropů v rekonstruovaném domě nebezpečná a veřejnosti nepřístupná, statik varoval, že budova je nestabilní a může spadnout!

„Doporučili mi firmu vyklidit. Po případném zřícení bych prý měla dva metry suti pod okny. Vzniká mi tak velká škoda, kterou budu chtít uhradit po viníkovi,“ postěžovala si provozovatelka baletní školy Isabela Soukupová (52). Podobně jsou na tom obchody i restaurace v celé ulici. „Na místo mají přístup jen osoby, které zde pracují nebo mají trvalé bydliště. Pohybovat se tam mohou však jen za doprovodu policie,“ uvedl policejní mluvčí Jan Rybanský.


Kdo může za nehodu?
Pochybení mohlo podle statika Jiřího Surovce nastat buď už v projektové dokumentaci, nebo se jí později nedržel stavbyvedoucí či i technický dozor. Pomyslným kostlivcem ve skříni mohly být i staré rekonstrukce a nevhodné opravy, které nebyly zaznamenány, a tudíž o nich nikdo nevěděl. Opravy prováděla firma Metrostav, ta nyní čeká na výsledky šetření kriminalistů. „Do konce týdne nám policie předá stavbu a my s projektantem stanovíme postup odklízení trosek. Vyjadřovat se k ostatnímu je v tuto chvíli předčasné,“ uvedl její mluvčí Vojtěch Kostiha.

Tři zranění
Z trosek spadlých stropů vytáhli hasiči tři zraněné dělníky. Přestože po dalších zavalených osobách pátrali dlouhé hodiny, už naštěstí pod sutinami nikoho neobjevili.

Hasičský zásah v centru Prahy: Propadl se strop a zavalil dělníky:



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.